Odp: Magic Lantern w 6D - jakie wrażenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
Tak, pokazuje przebieg w 6D. Podczas, gdy ML robi oficjalną wersję, ja ciąglę używam build OnePercent (najnowszy 17 czerwiec):
https://bitbucket.org/OtherOnePercen...n-6d/downloads
Jedną z najważniejszych funkcji dla mnie jest magic zoom, ale są inne ciekawe jak dual iso czy ETTR. Używam tego build'u od pierwszych dni z 6D.
Używałem obu wersji tzn. i builda OnePercent i oficjalnego (znaczy nocny build z gałezi 6D) jak się tylko pojawił - akurat magic zoom w buildzie OnePercent działa błędnie bo tylko na obiektywach z autofocusem (ja nie potrzebuję magic zooma na obiektywie z autofocusem) natomiast w buildzie oficjalnym działa i na tych co mają af i na tych co go nie mają czyli pleśniakach ;).
Oficjalny (nocny) build jest słabo testowany na 6D (lub nie testowany wcale), na buildzie OnePercent zdarzały się zwiechy wymagające wyciągnięcia baterii.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Używałem obu wersji tzn. i builda OnePercent i oficjalnego (znaczy nocny build z gałezi 6D) jak się tylko pojawił - akurat magic zoom w buildzie OnePercent działa błędnie bo tylko na obiektywach z autofocusem (ja nie potrzebuję magic zooma na obiektywie z autofocusem) natomiast w buildzie oficjalnym działa i na tych co mają af i na tych co go nie mają czyli pleśniakach ;).
Oficjalny (nocny) build jest słabo testowany na 6D (lub nie testowany wcale), na buildzie OnePercent zdarzały się zwiechy wymagające wyciągnięcia baterii.
Muszę przyznać, że nie testowałem OnePercent na całkowicie manualnych obiektywach ... ale testowałem z dandelionem (zaprogramowanym pod obiektyw) i magic zoom działa. Mi tylko raz OnePercent nie działał jak trzeba - z GPS power save - ale zaraz pojawiła się nowa wersja, która problem rozwiązała. W sumie to ciągle wolę OnePercent niż te ich "nocne wypieki".
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
Muszę przyznać, że nie testowałem OnePercent na całkowicie manualnych obiektywach ... ale testowałem z dandelionem (zaprogramowanym pod obiektyw) i magic zoom działa. Mi tylko raz OnePercent nie działał jak trzeba - z GPS power save - ale zaraz pojawiła się nowa wersja, która problem rozwiązała. W sumie to ciągle wolę OnePercent niż te ich "nocne wypieki".
Nie działa nawet na "prawdziwym" canonie z af po przestawieniu pstryczka na obiektywie na MF. Ale może ten dandelion jest super hiper, ale na moim dandelionie też super hiper nie działało, to znaczy magic zoom się włączał ale nie dawało się przesuwać okienka do powiększania, więc można powiedzieć że cuś działa ale nie do końca, na oficjalnym działa normalnie.
Ja ostatnio mało używam ale na jednej z kart mam jakiegoś nocnego wypieka.
Ja nie zamierzam używać w ogóle aparatu do kręcenia filmów, jest mi to nie potrzebne, jest aż tyle praktycznych zalet ML, które rzeczywiście przydają się przy robieniu zdjęć? I jak jest z powrotem do oryginalnego oprogramowania?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Nie działa nawet na "prawdziwym" canonie z af po przestawieniu pstryczka na obiektywie na MF. Ale może ten dandelion jest super hiper, ale na moim dandelionie też super hiper nie działało, to znaczy magic zoom się włączał ale nie dawało się przesuwać okienka do powiększania, więc można powiedzieć że cuś działa ale nie do końca, na oficjalnym działa normalnie.
Ja ostatnio mało używam ale na jednej z kart mam jakiegoś nocnego wypieka.
Aaaa - to jest ustawienie w menu, rzeczywiście domyślnie nie przesuwa kursora. Jeżeli się nie mylę to w Menu Prefs -> Arrow/SET shortcuts ja mam wszystko na OFF i to powoduje, że można sobie zoom'a przesuwać po ekranie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
Aaaa - to jest ustawienie w menu, rzeczywiście domyślnie nie przesuwa kursora. Jeżeli się nie mylę to w Menu Prefs -> Arrow/SET shortcuts ja mam wszystko na OFF i to powoduje, że można sobie zoom'a przesuwać po ekranie.
u mnie przesuwanie działało jeśli obiektyw był w pozycji AF, przesunięcie przełącznika na MF blokowało przesuwanie, analogicznie się zachowywał pleśniak ale niestety nie dało się go przestawić w AF więc przesuwanie nigdy nie działało, byłem przyzwyczajony do tej funkcji bo używałem ją na innym korpusie, dopiero pojawienie się wersji oficjalnej rozwiązało problem okienko przesuwa się zarówno na AF jak i MF.
Ale oczywiście nie wykluczam że masz rację i zmiana WB "przykrywa" możliwość przesuwania tylko czemu możliwość się pojawia przy włączeniu AF na obiektywie, mz ten build miał jeszcze większe problemy niż nie testowana wersja oficjalna, dorwałem wersję oficjalną prawie natychmiast jak się pojawiła i odzyskałem funkcjonalność, może jeszcze kiedyś będę korzystał.
przyłacze sie do watku z prosba o odswieżenie tematu. Interesuja mnie głownie 2 funkcje z ML: dual iso oraz działanie focus peakingu - jak oceniacie działanie obydwu funkcji w waszych 6d? Potencjalnie to genialne funkcje - jesli dzialaja dobrze to kompensuja brak takich funkcji w aparacie wobec ich istnienia w topowych aparatach sony )
i pytanie troszkę z innej beczki. Rozmawiałem z serwisantem z CSI w Warszawie o ryzyku instalacji ML - wypowiadał się dosc nieprzychylnie wspominajac o możliwości uszkodzenia płyty głównej jednak chyba nie podał konkretnego przypadku. Z drugiej strony wszak ML nie ingeruje zbytnio lub wcale w wewnetrzne oprogramowanie aparatu bo jest jedynie na karcie i jak sie cos zawiesi - wystarczy wyjac karte/baterie. Jakie macie doswiadczenia z ML? Czy slyszeliscie o jakimkolwiek przypadku trwałego uszkodzenia tym programem?
Cytat:
Zamieszczone przez
arturmaksymilian
przyłacze sie do watku z prosba o odswieżenie tematu. Interesuja mnie głownie 2 funkcje z ML: dual iso oraz działanie focus peakingu - jak oceniacie działanie obydwu funkcji w waszych 6d? ...
Używam od kilku miesięcy bez żadnych problemów. Focus peaking działa dobrze. Dual iso nie wiem.
Mnie własnie kusi ten focus peaking, ale mam obawy co do możliwości uceglenia aparatu...
focus peaking działa bez problemu zainstalowałem z półtorej roku temu najpierw z gałęzi tragic lantern potem z naghtly build dziłało jak burza, nightly build było lepsze w moim przypadku bo magic zoom nie dziłał (albo działał nie tak jak powinien) w wersji tragic. nie wiem czy jest już oficjalna wersja na 6d? czy nadal tylko z nightly builda. nighly build teoretycznie niesie jakieś ryzyko uceglenia, ogólnie to oficjalne wsparcie 6D rok temu było słabe, nie wiem jak jest teraz - widziałem że można instalować na najnowszym firmwarze więc coś poszło do przodu. Dual iso też działało zrobiłem jedno testowe zdjęcie :) jakoś radzę sobie z małym DR canona (6D ma spory zapas w światłach).