Co do starszych obiektywów, takich jak 135 f/2,5, to przerabiałem ten temat i nie byłem zadowolony. To przeważnie tanie i proste konstrukcje. W moim przypadku japoński Helios 135 f/2,8 nie sprawdził się w portrecie.
Zobaczę jak i co mam go wiec koszt około 50zł a jak co można sprzedać bo na cropie pewnie wyjdzie super szkło
29-11-2013, 21:33
m_o_b_y
Odp: Pierwszy Canon
Cytat:
Zamieszczone przez TanBoTao
Witam
Udało się i kupiłem Canona 5D MK I
Jest to pierwszy aparat po kompakcie
mam do niego szkiełko Kit 50mm 1,8 ( taki plastikowy )
Pozostało mi do wydania około 1500zł
Proszę o doradzenie jaki obiektyw kupić
Zdjęcia robię
1 - Dzieci ( portrety )
2 - Rodzina na wyciecze góry
3 - Imprezy rodzinne
4 - Makro
Wiem że za tą kwotę nie nabędę całości ale proszę o radę co kupić aby mieć na coś z listy :) wraz z pojawieniem się środków dokupić następny itp.
Idealnym obiektywem uniwersalnym dla aparatów klasy 5D zawsze był 24-105 LIS, często sprzedawany w zestawie.
To idealny koń roboczy dla "piątki".
Albo dołóż do budżetu i kup nowy (często można kupić taniej obiektyw wyjęty z kompletu), albo poszukaj dobrej używki.
30-11-2013, 09:32
cobalt
Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Idealnym obiektywem uniwersalnym dla aparatów klasy 5D zawsze był 24-105 LIS, często sprzedawany w zestawie.
Albo dołóż do budżetu i kup nowy (często można kupić taniej obiektyw wyjęty z kompletu), albo poszukaj dobrej używki.
Faktycznie ten obiektyw do dzisiaj sprzedawany jest z Canonem 5D Mk III. Widziałem też krótsze zestawy z Canonem 24-70 f/4 L IS USM
Tylko to światło f/4,0. Czy nie będzie za ciemny.
30-11-2013, 10:18
TanBoTao
Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Zaciekawił mnie ten obiektyw bo jak widzę spełnia
2 założenia a nawet 3 jak kupię lampę :)
30-11-2013, 16:05
zoomi
zanim kupisz lampę pamiętaj o stabilizacji jaką ma ten obiektyw
kiedyś miałem i nie narzekałem