Odp: Obiektywy 180 mm (Canon, Tamron, Sigma)
Posiadam pierścień pośredni o płynnej regulacji Meikke (jeżeli dobrze pamiętam) z przenoszeniem automatyki. W połączeniu z 50mm nie czuje komfortowej pracy. Dlatego szukam obiektywu który pozwoli mi pracować jak kiedyś z Tamronem 90 na cropie (ale z wiekszym powiększeniem).
Może moje wypowiedzi nie są do końca spójne, ale pod tym kątem cały się ucze, więc prosze o wyrozumiałość.
PS: Leon007....dzięki za naświetlenie tematu "połączeń".
Mnie się nie wydają niespójne ;).
Jeśli fotografujesz małą "martwą naturę" i zależy Ci na dużych powiększeniach, to najlepiej mieć mieszek i obiektyw około 50-60 mm. Najtaniej byłoby mieć coś na M42, ale nie wiem czy Twoje kryterium to cena. Przyjmuje się, że taki układ jest dobry do powiększenia około 2:1. Potem zalecają użycie specjalnych obiektywów, jak np. MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro.
Przy powiększeniach zbliżających się do 2 i używaniu zwykłych obiektywów zaleca się odwrócenie tegoż obiektywu (pierścień odwrotnego mocowania), bo odległość przedmiotowa jest znacznie mniejsza od obrazowej, a optyka zwykłych obiektywów korygowana jest do odwrotnej sytuacji.
Używam kompletu zwykłych pierścieni, jakoś nie mam przekonania do patentu z płynną zmianą długości, chociaż - przyznaję - nigdy czegoś takiego nie stosowałem.
Na dniach zrobię jeszcze raz testy z 50mm i pierścieniem i powiem co mi przeszkadzało. Może trochę dokładniej się określę. Postaram się wrzucić sample jakie chce zrobić foty, żeby było jaśniej.
Ja stosuję 50mm+ pierścienie + telekonwerter 2x do martwych rzeczy nie mam problemów. A do większych niż 2:1 odwrotkę 50mm zamocowane na 200 lub 300mm najwygodniejszy jest zoom do tego bo płynnie regulujesz powiększenie
Cytat:
Zamieszczone przez
scyther5
To może napiszę tak.
Mam 5D MK3; C 24-70 f2,8; C 70-200 f4; C 50 f1,8.
Potrzebuję jakiś obiektyw do makro, nie musi być coś "mega" zbliżającego jak MP-E 65mm, niemniej jakieś zbliżenie jednak chciałbym mieć. Kiedyś posiadałem Tamrona 90 na cropie i był trochę niewystarczający, dlatego odrzuciłem Canon 100mm.
W takim razie co możecie polecić zamiast 180mm?
nie bardzo rozumiem :? tamron 90, canon 100, sigma 150, canon 180 mają identyczną skalę odwzorowania 1:1 więc obrazek poza ostrością, kolorem i tłem będzie taki sam :? natomiast inna będzie odległość od fotografowanego obiektu, to tej odległości ci brakuje??
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
scyther5
Posiadam pierścień pośredni o płynnej regulacji Meikke (jeżeli dobrze pamiętam) z przenoszeniem automatyki. W połączeniu z 50mm nie czuje komfortowej pracy. Dlatego szukam obiektywu który pozwoli mi pracować jak kiedyś z Tamronem 90 na cropie (ale z wiekszym powiększeniem).
Może moje wypowiedzi nie są do końca spójne, ale pod tym kątem cały się ucze, więc prosze o wyrozumiałość.
PS: Leon007....dzięki za naświetlenie tematu "połączeń".
czyli o skalę powiększenia chodzi :lol:
tak jak pisałem wyżej, czy to będzie tamron 90 czy sigma 150 to skala będzie taka sama 1:1 i nie dostaniesz szkła z większym odwzorowaniem poza MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro, możesz zwiększyć skale używając do obiektywu pierścieni pośrednich, mieszków, soczewek, możesz również stosować metodę odwróconego obiektywu, opcji jest kilka ;)
Można jeszcze użyć TC 1,4x lub 2.0x żeby zwiększyć skalę.
--- Kolejny post ---
Na przykładzie Canona 180mm pierścień pośredni Extension Tube EF12 II daje max skalę 1,09x:1, natomiast EF25 II daje skalę 1,21x:1.
Telekonwerter (Extender) 1.4X - to 1,4x:1, a 2X - to logicznie 2x:1.
Robiłem próby z 50mm i tym pierścieniem Meikke, ale brak AFu mi przeszkadza. W grudniu będę miał możliwość przetestować 100 i 180 i zobaczę czy to jest to czego szukam. Na pewno chce mieć płynnie działający AF i ostrzenie z niewielkiej odległości. Póki co czekam dopołowy grudnia na testy i wtedy się odezwę.
Bardzo dziękuje za rady i sugestie.
Cytat:
Zamieszczone przez
scyther5
Robiłem próby z 50mm i tym pierścieniem Meikke, ale brak AFu mi przeszkadza. W grudniu będę miał możliwość przetestować 100 i 180 i zobaczę czy to jest to czego szukam. Na pewno chce mieć płynnie działający AF i ostrzenie z niewielkiej odległości. Póki co czekam dopołowy grudnia na testy i wtedy się odezwę.
Bardzo dziękuje za rady i sugestie.
scyther5 ale im dłuższa ogniskowa tym większa ta odległość a sam AF w makro nie jest tak istotny jak by ci się wydawało, sigma 150 czy canon 180 to na pewno bardzo dobre szkła ale z tego co piszesz zupełnie nie dla ciebie.
To może jeszcze jakieś totalnie inne ogniskowe zaproponujesz? Dodam, że potrzebuję dobrych szkieł na poziomie L-ek.
łatwiej mi będzie jak napiszesz co będzie fotografowane i w jakim świetle ;)
na razie z tego co przeczytałem uważam, że nie potrzebnie przekreśliłeś C100, tym bardziej, że jest wersja L i Cashback aktualnie.