Jak cos ja sie piszę na Klemensa maskotkę :D
Wersja do druku
Wiecie co, ale to pytanie jest źle zadane, bo jak już to chodzi o program do edycji zdjęć a nie laptop...
Pytanie było dobrze zadane - szukałem komputera . Zdecydowałem się na Dell XPS l521 z outletu brytyjskiego , dołożyłem do niego SSD Samsung i jest bardzo dobrze. Lightroom 5 działa szybko i pewnie , obraz bez zarzutu. No i komputer bardzo mi się podoba:lol:
odświeżam temat, jestem również na etapie szukania dotychczas miałem Samusnga r530 4gb ram, 500gb, Geforce310M, dual core 2x2.2, 15.6 1366x768. Ogólnie byłem z niego zadowolony, lecz obrabiając zdjęcia na LR5 wyskakiwały mi błędy odnośnie małej pamięci, lub jak zapisywałem zdjęcia musiałem długo czekać i również błąd, że nie można zapisać ponieważ mała ilość pamięci, musiałem wyłączyć i włączyć LR lub uruchomić ponownie lapa i mogłem zapisać 3-5 zdjęć i znowu to samo, aż nerwowo nie mogłem. Więc teraz chciałbym kupić coś do 1300-1500zł używanego priorytetem jest ram min 6g z możliwością rozbudowy:) dysk 500gb co polecacie? Obecny Samsung ma dziwną matrycę ponieważ świeci jasno, a kolory są jakieś dziwne. Brać 15.6 cali czy 17.3? Dodatkowo posiadam LG FullHD M237WDP
Za 1300-1500 nie kupisz niczego z naprawdę dobrą matrycą, także przy tym monitorze zakładam podpinanie na czas pracy. Idąc dalej, warto szukać czegoś wytrzymałego i z łatwym dostępem do podzespołów, a tutaj w sumie jest tylko jedna godna propozycja- HP EliteBook 8460p. Sam na takim pracuje (Core i5 + 8GB RAM + dysk SSD) i LR5 działa zacnie. Jak by było mało, to jeszcze 8GB dorzucisz.
Jak chcesz szukać dobrych matryc w laptopie, w przystępnym budżecie, szukaj 8740/8760 z matrycami FHD DreamColor. Lepiej dozbierać i kupić raz a dobrze... ;)
podejrzewam że ten NP-RF710-S05PL - SPECYFIKACJE | SAMSUNG jest lepszy parametrowo od twojego hp:) a mogę go mieć za 1200zł, więc chyba brać?
Gorsze podzespoły, a wykonanie w porównaniu do HP tragiczne... ;) Tak jak mówiłem- w tym budżecie dobrej matrycy w 17calach nie znajdziesz (chyba że się trafi okazja miesiąca), więc podpinka pod zewnętrzny.
64 bit są, czyli jednak szukać coś z min 8gb?
Kolego Kecaj dziennie widzę ok. 6 laptopów u klientów Ci co mają Hp głównie są pooklejane taśmami, zawiasy popękane, klawiatura w rozsypce, plastik połamany, a Ci co mają Samsungi z reguły są w całości:) Sam mam 4 lata taniego Samsunga i bateria trzyma mi ok2-3godz, a chodzi można powiedzieć, że 24/h wszystko całe i wygląda dość dobrze, a dobrze nie ma, bo często go gdzieś wożę:) Do tego brat również ma HP pavilion 3 razy wymieniał zasilacz, 2 razy baterie, przyciski odleciały z klawiatury, wentylatory chodzą raz ciszej raz głośniej jakby próbowały się kręcić i hamowały;) a jego kosztował 1000zł więcej od mojego:) Więc z Hp nie chcę mieć nic wspólnego:)