To jest trochę tak, że im bardziej uniwersalny / długi zakres, tym gorsza jakość. Lepiej więc rozbijać zakres na standardowy zoom typu 16-50 (24-70) i dalej, czyli jakieś 70-200.
Wersja do druku
To jest trochę tak, że im bardziej uniwersalny / długi zakres, tym gorsza jakość. Lepiej więc rozbijać zakres na standardowy zoom typu 16-50 (24-70) i dalej, czyli jakieś 70-200.
Taaa, a idąc dalej każdy zoom jest kiepski przy stałce, więc najlepiej mieć 14, 24, 35, 50, 85 i 135 ;).
Autor wątku chyba zdaje sobie z tego sprawę, nie potrzebujesz super jakości dla chociażby pstryków z wakacji. Ja nie zawsze zabieram FF i komplet stałek, czasem wystarczy 50D + 18-200.
Osobiście polecam canona 15-85
bardzo uniwersalne szkiełko, na wyjazdy super
oczywiście to do cropa
na FF jestem bardzo zadowolony z 24-105
niestety w obu powyższych przypadkach jako uzupełnienie mam drugiego cropa z 70-200....
24-105/4 L uchodzi chyba za najpopularniejszy "spacer zoom" pod ff i w większości zastosowań ten zakres jest wystarczający. Po cropa może troszkę zabraknie szerokości.
Też polecam 15-85, świetnie rysuje, ostry, cichy, szybki obiektyw. Wady ma :D dokładnie cztery: drogi, ciemny, ciężki no i tubus przy foceniu pionowo/prawie pionowo w dół wyjeżdża z obudowy pod własnym ciężarem. To pierwsze można zminimalizować kupując używkę w dobrym stanie - dużo ludzi sprzedaje bo to kit do 7D, więc sporo ich jest na rynku wtórnym. Można kupić dobry za 1600 - 1700 zł, często z dodatkami (np. UV), na allegro zawsze jest kilka w tej cenie. Z pozostałymi cechami trzeba się pogodzić :| Szkło naprawdę fajne, na szerokim końcu daje taki kat widzenia jak 24 na FF. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że to "elka do cropa", odpowiednik 24-105 na FF. Coś w tym jest, choć zakres zooma w 24-105 jest nieco mniejszy.
15-85 pod cropa będzie ok. Tylko w sumie nie wiem do końca jak rozumieć pytanie autora wątku. Czy to ma być jeden obiektyw (zarówno pod ff, jak i pod cropa)?
24-105/4 L spełnia ten warunek, a 15-85 już nie.
Tak ja właśnie myślałem o takim co i na crop i na ff mogę zastosować i wygląda że jednak chyba pożegnam 24-70 i wezmę 24-105L boli trochę zaciemnienie ale będzie IS który też mi sie przyda nie raz no i zakres sie odrobinę zwiększy. Choć jednak 28-300L... ehh. Może kiedyś.
Masz szkła pod FF. Kup FF. Bo 24-105 na crop to jest malo uniwersalne. Bardziej już standard do tele.
Ja już mam zakres 12-300mm w szkłach zoom + stałki z małą przerwą między 70 a 100mm (nie licząc 85/1,8)+ TC 1,4x i 2x ale jak już pisałem to jest ponad 10kg szkła, a czasem trzeba by mieć wszystko jednocześnie i nie targać ze sobą plecaka.
W góry wolałbym coś o ekwiwalencie 17-40 czyli 10-20 jakieś na APS-C... Ale bierz co uważasz.