Odp: Odległość hiperfokalna
Sporadycznie używałem A-DEP i jakoś zawsze kojarzył się z odległością hiperfokalną, a niesłusznie.
Poczytałem i popróbowałem i ma to tak działać jak pisze @akustyk (Pozdrawiam)
Aparat stara się dopasować przysłonę aby wszystkie pola autofokusa były ostre. Takie całkiem automatyczne.
Cytat:
Zresztą jak w słoneczny dzień to przysłona 16, taka stara reguła.
16 już rozwala obraz dyfrakcją. 11 też powinno styknąć jeżeli nie chcemy mieć ostrości od 30 cm.
No dobra, ale skąd mam wiedzieć czy dane drzewo jest ode mnie oddalone o 10 czy 20m? Przecież nie będę pomykał z taśmą i mierzył co do centa odległośći.. ;)?
Ostrość ustawiamy manualnie czy za pomocą AF?
Dobrze rozumie- na podglądowym foto- przy f 11 wszystko będzie ostre od ~1.7m do nieskończonośći ?:>
Kiedyś to wszystko było proste i skutecze.
Kilka ikon na obiektywie oraz
kalkulator
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
No dobra, ale skąd mam wiedzieć czy dane drzewo jest ode mnie oddalone o 10 czy 20m?
ostrzysz (manualnie, lub auto) na to drzewo i odczytujesz z obiektywu (o ile nie jest to np. ed50/1.8) odległość...
Ehh.. faktycznie :O dzięki :)
A co do przykładu - to dobrze myślę? :>
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Ostrość ustawiamy manualnie czy za pomocą AF?
Patrzymy w wizjer i kręcimy pierścieniem. Obraz będzie się wyostrzał lub AF załatwi sprawę.
Nie rozumiem problemu.
Na stronie poniżej są gotowe tablice dla różnych rozmiarów matryc, w tym także FF:
TABELE ODLEGŁOŚĆI HIPERFOKALNYCH
Użycie ich jest proste; ustawiasz manualnie na obiektywie odległość, którą odczytasz z pola położonego na przecięciu zastosowanych: ogniskowej oraz przysłony.
Co do ustawiania ostrośći- chciałem się dowiedzieć jak to inni robią :)
Kalkulator posiadam:) Dzięki wielkie za pomoc.
Pozdraiwam!
Jak masz obiektyw ze skala ostrosci to recznie.
Fajnie jest na LV i podglad glebi