Mam 70-300 etc IS ale nie mogę porównaćdo eLki bo nie mam :).
Ale wybrałem ten ponieważ:
- dłuższa ogniskowa
- wystarczajaca jakość
- i planuję kupić kiedyś coś około 500
- cena około 2300 zł
Marek
===========
Wersja do druku
Mam 70-300 etc IS ale nie mogę porównaćdo eLki bo nie mam :).
Ale wybrałem ten ponieważ:
- dłuższa ogniskowa
- wystarczajaca jakość
- i planuję kupić kiedyś coś około 500
- cena około 2300 zł
Marek
===========
Masz 8 megapikseli do ciachania 8)Cytat:
Zamieszczone przez a13
A 70-200 4 L to niby ile kosztuje? Ten punkt to raczej wada niz zaleta szkla 70-300 IS. Zapomniales podac zalete - IS , na szczescie 200mm przy f4 i uzywalnym iso1600 to w wiekszosci warunkow da sie utrzymac :)Cytat:
- cena około 2300 zł
I slusznie... Ja wciaz jeszcze mam oryginalny 75-300 IS ktory kupilem bo byl to pierwszy IS wtedy. Powyzej 200 robi sie mydlkowaty ale na cyfrze mozna z tym zyc ostroznie planujac kadr. 70-300 ma poprawiona optyke i w sumie poreczny obiektyw - ca. 1/3 tanszy of 70-200L i troche dluszy.Cytat:
Zamieszczone przez a13
A 70-200 4 L to niby ile kosztuje? gawarit Vitez
======================================
A niby kosztuje w cenach porównywalnych 2800 zł, czyli 23% drożej.
A 100 więcej jest to jednak jakaś zaleta i co niebagatelne trochę mniej
waży a do tak małego aparatu jakim jest 350 jest to zaleta.
Tudzież łatwiej go nosić długie godziny.
Marek
Zdecydowanie 70-200/4L i nic innego.
Focę samoloty i obiekty w ruchu. Robiłem też zdjęcia 70-200/4. Ta L-ka robi bardzo ładne zdjęcia. Niemniej do samolotów bym wybrał 70-300 IS USM, choć tak naprawdę potrzebny Ci jest 100-400 L. Nie bierz tylko 75-300 IS USM. Tym zrobiłem bardzo dużo zdjęć. Jest FATALNY.
Panowie, pamietajcie ze na tym forum sa zarowno ludzie ktorzy maja budzety na kolekcje L-ek jak i tacy co celuja nizej. Powiedzialbym nawet, ze takim jest znacznie trudniej sensownie wydac pieniadze... Tak wiec doradzajac, trzeba i o tym pamietac.
MARANTZ - Mowisz ze 75-300IS jest fatalny ale zrobiles nim b.duzo zdjec. Musialo bolec... Znam ten obiektyw od lat i tez zrobilem nim mnostwo zdjec. OK - zyleta to nie jest ale jak nie mialem innego to byl to najlepszy obiektyw pod sloncem. Umozliwil zrobienie zdjec, ktore do dzis ciesza. Jak napisalem, 70-300 ma poprawiona optyke ale L-ek nie dogoni...Jednakze, jesli budzet tylko tam siega, to nie proponujmy szkiel teoretycznie najlepszych ale wymagajacych zastawienia domu. Mowmy o realnych alternatywach.
Marabut, ta 75-300 IS USM boli nadal, bo nadal muszę nią robić zdjęcia. Bolało mnie nawet wtedy, kiedy nie wiedziałem co to L-ka. A robię nią zdjęcia "z musu". Prywatnie mam co innego. O 100-400 L piszę, bo sam też kiedyś kupiłbym obiektyw najchętniej za 1000 złotych. Jeżeli kolega jest spotterem to mu po prostu polecam coś do czego warto dążyć. A piszę to na podstawie własnych doświadczeń w foceniu samolotów. Można zainteresować się jeszcze tańszą Sigmą 50-500. Bardzo przyjemne szkło choć mało poręczne i monopod jest niezbędny. Ale to wciąż zbyt drogo. No to może Sigma 135-400 w najnowszej, dopiero co pokazanej wersji? Cena idealnie pasuje. Niestety nie ma HSM. Zostaje więc 70-300 IS USM. Tym też zrobiłem kilkaset zdjęć. Jest gorszy jakościowo od 70-200 ale jest dłuższy i ma stabilizację. To bardzo przydatne cechy. Jakość zdjęcia jest ważna, ale wystarczy przyjść pod lotnisko i dać do wyboru spotterom te dwa obiektywy Canona. Nie mam wątpliwości, że będą woleli ten "dłuższy". Taki już urok tej pasji, że jest głodna tych milimetrów ogniskowej.
U tego samego sprzedawcy.... znanego z gieldy Foto w Stodole.Cytat:
Zamieszczone przez a13
http://www.allegro.pl/item89694284_c...diapolska.html (brak opcji kup teraz wprawdzie ale umiejetnosc negocjacji sie liczy 8)
http://www.allegro.pl/item89701024_o...s_brutto_.html
Jak widze takie porownanie cen to mowie jasno - 70-200 f4 L .
Jesli jest tak na prawde...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jak widze cena dla 70-300 jest ostateczna a dla 70-200 do licytacji/moze negocjacji - ciekawe ile biora na prawde?