[/IMG]
i wszystko jasne
Wersja do druku
[/IMG]
i wszystko jasne
Hey,
Swojego czasu kiedy to jeszcze 50d można było dostać nowiutki z pólki , strasznie się jarałem tym body, było super, miało wszystko co potrzebowałem i jeszcze więcej, ale też był ten sam dylemat, FF czy nowy 50d, i powiem ci ze kupiłem tego czasu 5d MK I i nie żałuje, do dziś mam tą puszke, od tamtego czasu dużo się na niej nauczyłem, podpinasz nienajdroższe stałki i masz super zestaw moim zdaniem do długiej nauki, a nawet jeżeli zapragniesz strzelić ślub czy coś takiego to wiesz że korpus cie nie ograniczy tylko twoja wiedza, wiele osób w tym ja po dziś dzień praucją na 5D mk I i wiele osób powie że nie ma narazie zamiaru zamieniać sprzętu. Jeżeli myslisz o kupnie uzywanej puszki (w sumie to niewiem o której FF mówisz czy myślisz o MKII a moze MK III) ale ja polecam ci wziąć ze sprawdzonego miejsca, po uprzednim sprawdzeniu i czyszczeniu w serwisie wraz z kompletna diagnozą czy działa 5D mkI bediesz zadowolony, 50D jest super ale 5d mmmmmm :)
Jestem szczęśliwym posiadaczem EOS 50D i póki co jestem bardzo zadowolony - myślę, że dla amatora w zupełności wystarczy.
A mnie jara sport i tu wyboru nie ma. Canon EOS 50D, albo 5D Mk III.
Z Canonem 50D można spokojnie jechać na poligon atomowy, bo 1 500zł to nie 10 000zł.
Do bardziej statycznych zdjęć, typu reportaż ślubny - tylko 5D Mk I lub II. Podobnie do fotografii produktowej, czy portretu. Można też nakręcić jakieś video (jak ktoś lubi).
Raportuj. W końcu mnie zbanują.
Gdzieś poklatkowy widziałem, ale to mógł jeszcze być 40D, nie pamiętam teraz.Cytat:
Znasz kogoś, kto używa Mk I do kręcenia filmów? Mk II świetnie się do tego nadaje.
Napisałeś:
Więc tylko zwracam uwagę że 5DmkI się filmowania raczej nie nadaje (bo nie ma takiej funkcjonalności). 50D już się da, pod warunkiem że masz dodatkowe urządzenie do nagrywania dźwięku lub nie potrzebujesz go rejestrować (o ile dobrze pamiętam to 50D nie ma mikrofonu)Cytat:
Do bardziej statycznych zdjęć, typu reportaż ślubny - tylko 5D Mk I lub II. Podobnie do fotografii produktowej, czy portretu. Można też nakręcić jakieś video (jak ktoś lubi).
Polecam Canon 5D kupić używkę za około 2500 można wyrwać przyzwoitą sztukę nie zajechaną z całym zestawem, mimo wszystko to jest FF, aparat nadaje się świetnie do portretu, krajobrazu, jakieś chrzciny czy ślub jak najbardziej :) 50D to mimo wszystko crop, więc obrazek jest trochę inny.