Odp: Jak uzyskać głębię na zdjęciach?
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
@ Matsil @ jan pawlak Właśnie o tą manipulację chodzi :) Czasem na przysłonie 4 uzyskam fajne wrażenie głębi, a czasem 1.8 mnie nie zadowoli , i stąd moje pytanie, jak chcecie uzyskać fajną głębie, to jak z tym kombinujecie? ;)
Na to nie ma reguły, wszystko zależy od kilku parametrów. Każda scena i ujęcie jest inne i nie da się wszystkiego traktować jedną miarą. Ja zdaję się na wyczucie, nie ma 100% trafionych ujęć, dlatego też często robię podobne motywy na różnych nastawach i później wybieram najlepsze. Żeby trafiać za pierwszym razem trzeba mieć bardzo duże doświadczenie a do tego trzeba czasu i lat ćwiczeń.
Dobrze jednak mieć taki kalkulator w głowie, pomaga lepiej zachować kontrolowaną ostrość i nieostrość:
Fotografuj.pl - Kalkulator głębi ostrości - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów
w dzisiejszych czasach mnóstwo aplikacji na androida i pewnie na jabłko ;)
sam kilka posiadam i korzystam :D
exposure calculator - do liczenia czasu naświetlania nocnych :D
hyperfocal pro wymiennie z DOF calculator - do krajobrazów :D
i jeszcze Photo Tools, która jest troszkę bardziej rozbudowana ;)
Bardzo przydatne apki, polecam :p
ja nie używam kalkulatorów, robię kilka fotografii. Operowanie tym co w kompozycji, ogniskowa i przesłona. Metoda taka dość prymitywna. Przecież można to wyliczyć, nie spotkałem jeszcze nikogo kto by liczył, przeważnie metodą prób. Jeżeli będziesz dużo robił fotografii i próbował w końcu wyczujesz. Ja prawie wyczuwam, nie łatwa to sztuka.
Jak już kolega wcześniej napisał, co kadr to inne ustawienie, zależy co chcemy pokazać..nie ma miary. Operuj kalkulatorem lub doświadczeniem. Tak myślę że jeżeli bym używał tego kalkulatora, pewnie z czasem by przestał bo w końcu nauczył bym się tego na pamięć.
28 1.8 , 85 1.8 , 24-105 , i 100 macro , wszystko Canon ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Spróbuj postudiować zasady kompozycji zdjęć (obrazów) - to w zasadzie nie ma nic wspólnego ze sprzętem,
O to właśnie chodzi, nie o sprzęt a o zasady kompozycji. Sprzęt jest tylko i wyłącznie narzędziem. Przecież każdy z nas wie, że najlepszy fotograf nawet kompaktem jest w stanie zrobić "świetne" zdjęcie. Dlatego autorowi wątku proponowałbym nie bawić się w te wszystkie kalkulatory głębi ostrości, przeliczniki, przysłony, zagadnienia sprzętowe itd. tylko zgłębiać tajniki i zasady kompozycji. Później nawet tym co ma, wykona bardzo dobre ujęcia (możliwe, że już teraz są one bardzo dobre :-) ). Dzięki temu finalny obraz najpierw pojawi mu się w głowie, a potem wystarczy już tylko nacisnąć guzik...
Polecam artykuł: BF i FF cz.2 - nieco głębiej o głębi ostroci
W przystępny sposób zostało opisane od czego zależy głebia ostrości, jak zachowuje się zależnie od ustawień przysłony, odległości od obiektu, ogniskowej i wielkości matrycy.
Jest to funkcja 3 zmienych:
wielkości matrycy
jasności obiektywu
odległości od obiektu.
Dodał bym jeszcze jedną zmienną ostrość obiektywu na pełnym otworze.
Ogólnie duża matryca FF + bardzo jasne szkło np. f/1.2 + obiekt blisko aparatu = wrażenie o które Ci chodzi :)
--- Kolejny post ---
No masz i oczywiście długość ogniskowej.... i dłużej tym wiadomo głębia mniejsza.
Ale... na zdjęciach które pokazałeś jest raczej dość szeroko, więc tutaj raczje pod uwagę weź parametry wymienione wcześniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Prawie wszystkie te zdjęcia są zrobione jaśniejszymi od twoich obiektywami na pełnym otworze takimi jak EF 50 1.2L i EF 35 1.4L
co daje papierową głębię i dobry bokeh
Do tego wprawny fotograf i dobra kompozycja.
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
28 1.8 , 85 1.8 , 24-105 , i 100 macro , wszystko Canon ;)
Znajdź jakąś zabudowaną ulicę w mieście zakończoną np. pomnikiem lub kamienicą "w poprzek"
Z tego samego miejsca zrób zdjęcia wzdłuż ulicy :
- ustawiaj ostrość na to samo miejsc, np. środek długości ulicy
- przy stałym świetle, np. f/8 lub f/11
- przy różnych ogniskowych : 28mm, 50mm, 105mm
i porównaj wrażenia jakie odnosisz patrząc na te 3 zdjęcia (najlepiej wyświetlanych razem)odnośnie :
- długości ulicy,
- odległości pomiędzy domami
To Ci da doświadczenie co "robi" ogniskowa z głębią (perspektywą) przy zminimalizowaniu wpływu zjawiska głębi ostrości
jp
ładną głębie uzyskasz też z fotoszopa cs6 - aparatu najnowszej generacji...8-)