Odp: Sposób na śnieżno białą suknię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Veox
dokładnie, potem się ogląda te zdjęcia i nigdzie niebieskiego, krawaty szare hahaha
hahaha
to sie maskuje lokalnie Veoksie.. ;]
Tylko, że w ACR lokalnie nie ściągniesz niebieskiego, chyba, że mam jakąś przestarzałą wersję :idea:
Wprawdzie fotografem ślubnym nie jestem i nie będę, ale może wam kierunek myślenia podsunę.
Owe suknie najprawdopodobniej są trochę niebieskie. Normalną praktyką przy produkcji białych farb i tkanin jest dodawanie minimalnej ilości niebieskiego barwnika - ze względów technologicznych i psychologicznych. Człowiek interpretuje taki obiekt jako "bardziej biały". A aparat patrzy obiektywnie i nie interpretuje, bo nie ma mózgu.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
hahaha
Nie jestem wirtuozem Lightrooma Beatiksie ;-P Da się tam zdjąć w masce saturację z kanału czy tylko z całości bo coś chyba przeoczyłem :D
Beatixie nie daj się prosić z odpowiedzią
Wysłane listem poleconym
Jak delikatnie ściągniesz to scena nie poleci aż tak z niebieskiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Veox
Nie jestem wirtuozem Lightrooma Beatiksie ;-P Da się tam zdjąć w masce saturację z kanału czy tylko z całości bo coś chyba przeoczyłem :D
Była mowa o ACR, więc z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że wątkotwórca dysponuje Photoshopem. Tam już taka operacja jest banalnie prosta.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Była mowa o ACR, więc z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że wątkotwórca dysponuje Photoshopem. Tam już taka operacja jest banalnie prosta.
No nie zgodzę się.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
ściągasz kanał niebieski, np. w lightroom i po kłopocie.
nad czym tu się zastanawiać? :)
a następnie:
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
hahaha
Więc czekamy na instrukcję zdjęcia saturacji z kanału niebieskiego w lokalnej masce w Lightroom.
Przynajmniej ja czekam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Miałbym prośbę powiesz mi jak to zrobić?
Można też lokalnie odsaturować:) Te zafarby to chyba nie jest zbyt duży problem. Gorzej z tym, że te suknie (szczególnie te tanie jak już ktoś wspomniał) działają jak materiał odblaskowy - coś jak taśma 3M. Prawie zawsze przepalone. Można tak ustawić ekspozycję, że wszystko jest czarne a suknia ciągle świeci ;) Chociaż sukni jeszcze wybaczam. Jeśli garnitur p. młodego też świeci i dodatkowo fotograf nie żałuje parametru clarity w LR to już się mocno kłóci z moim poczuciem estetyki ;)