Odp: canon 6d - ściemnianie obrazu w wizjerze
olaf1985 daj znać, jak się ostatecznie wyjaśni co jest przyczyną twoich kłopotów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Choć jak widać sam masz co do tego wątpliwości. :twisted:
Oczywiście, przecież nie mogę tego zweryfikować samodzielnie.
Najbardziej prawdopodobna jednak wydaje mi się awaria przysłony - listki nie wracają na swoje miejsce po pierwszym zdjęciu, mniej światła wpada przez obiektyw - obraz obserwowany w wizjerze się "ściemnia".
używam tylko trybu manualnego, parametry dobrego i zlego zdjęcia są identyczny - jedno jest prawidłowo naświetlone a kolejne już jest ciemne.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Jak ustawisz parametry manualnie, czas, przyslona, iso, tez masz ten sam objaw?
Co widac w exif zdjec ? Porownaj parametry dwoch, dobrego i zlego zdjecia.
--- Kolejny post ---
Myślę, że masz racje. Dzieję się to zazwyczaj w momencie gdy strzelam szybko kilka fotek pod rząd.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Oczywiście, przecież nie mogę tego zweryfikować samodzielnie.
Najbardziej prawdopodobna jednak wydaje mi się awaria przysłony - listki nie wracają na swoje miejsce po pierwszym zdjęciu, mniej światła wpada przez obiektyw - obraz obserwowany w wizjerze się "ściemnia".
Rzeczywiście, wykrzyknik przy ikonie baterii w wizjerze pojawił się nagle ( nawet nie kojarzę kiedy). Widnieje bez względu na używaną baterię ( pełna lub znacznie rozładowana) i bez względu na obiektyw. Innych zmian na razie nie zauważyłem.
No tak ! Sytuacja wyjaśniona. Strona 313 instrukcji. W moim przypadku WB-przesuw BKT - i po zagadce. :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
olaf1985
używam tylko trybu manualnego, parametry dobrego i zlego zdjęcia są identyczny - jedno jest prawidłowo naświetlone a kolejne już jest ciemne.
--- Kolejny post ---
Myślę, że masz racje. Dzieję się to zazwyczaj w momencie gdy strzelam szybko kilka fotek pod rząd.
I w obydwu przypadkach masz ten sam czas naswietlenia zdjecia?
Nie mowimy tu o zdjeciach z lampa ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasper
No tak ! Sytuacja wyjaśniona. Strona 313 instrukcji. W moim przypadku WB-przesuw BKT - i po zagadce. :lol:
WB shift /BKT bedzie mialo wplyw na kolory, nie na ciemne zdjecie (bo chyba chodzi o niedoswietlone zdjecia)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasper
WB shift /BKT bedzie mialo wplyw na kolory, nie na ciemne zdjecie (bo chyba chodzi o niedoswietlone zdjecia)
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Nie zrozumieliśmy się najwyraźniej. Chodziło mi ( i pisałem wcześniej) o wykrzyknik przy ikonce baterii w wizjerze. Czytaj dokładnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasper
Nie zrozumieliśmy się najwyraźniej. Chodziło mi ( i pisałem wcześniej) o wykrzyknik przy ikonce baterii w wizjerze. Czytaj dokładnie.
Faktycznie, padło drugie pytanie nie związane z głównym tematem. Czasami pomaga odpowiedź zamieszczona pod cytatem. ;)
A co do głównego problemu, ustawiłbym przesłonę na f/22 czy ile max w tym obiektywie można i pobawił się przyciskiem głebi ostrości, czy się przysłona nie zacina.