Odp: jaki aparat EOS 70d czy 7d?
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Aparat jak aparat ale jakie szkło -..
spokojnie to będzie temat następnego wątku
ja polecam 7d
Cytat:
Zamieszczone przez
muniek
Zaczynam dopiero fotografować, z czasem coś będę dokupywać ale jak na razie to zdecydowałem się na obiektyw uniwersalny EFS 18-135 IS no i jakąś stałkę z jasnym światłem do zdjęć w domu, portretów. Korpus jest też ważny by potem nie żałować i nie zmieniać tak szybko.
Zastanów się i zdecyduj czy chcesz format APS-C czy Full Frame !!!
Do pełnej klatki szkła droższe (ale zdjęcia lepsze) , podejdą również do APS-C (trochę zmniejszając kąt widzenia) niestety z niepełnej klatki nie podejdą do pełnej.
Wszystko zależy od tego co będziesz fotografował najwięcej....Ja gdyby miał ponownie wybierać wybrałbym Full Frame.
Cytat:
Zamieszczone przez
muniek
Zaczynam dopiero fotografować, z czasem coś będę dokupywać ale jak na razie to zdecydowałem się na obiektyw uniwersalny EFS 18-135 IS no i jakąś stałkę z jasnym światłem do zdjęć w domu, portretów. Korpus jest też ważny by potem nie żałować i nie zmieniać tak szybko.
napisz jaką sumą dysponujesz i co chcesz fotografować, względnie jakie ogniskowe/światło Cię interesuje, wtedy sensowniej doradzimy...
b rakuje na forum takiego oddzielnego dzialu -zakupy
klient wpłaca forsę , którą ma przeznaczona na sprzęt , my tu robimy burze mózgów przez tydzień, glosujemy i to kupujemy a klient odbiera sprzęt
i bierzemy fee 10% zeby na piwo bylo
te fee za to ze nikomu się nie chce czytać tylko natychmiast chce odpowiedz ,która na tym forum padla juz z milion razy
Dokładnie na początek kup 60D i od razu polecam Ci kupić jasne dobre szkło. Nawet jedną stałkę 1.4 i ćwiczyć na niej ile się da . Taki 18-135 to jest dobry do niczego. Takie same fotki zrobisz porządnym kompaktem czy nawet telefonem .
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Dokładnie na początek kup 60D i od razu polecam Ci kupić jasne dobre szkło. Nawet jedną stałkę 1.4 i ćwiczyć na niej ile się da . Taki 18-135 to jest dobry do niczego. Takie same fotki zrobisz porządnym kompaktem czy nawet telefonem .
Stałka 1.4 Canona nie jest warta tak dużych pieniędzy !!!
Do nauki w zupełności wystarczy mu 50/f1.8 a jak znajdzie stary model to jest on nie do zajechania.
A kto napisał że ma być 50mm Canon ??? Bo nie ja ;-) A różnica między 1.4 a 1.8 jest bardzo duża ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
A kto napisał że ma być 50mm Canon ??? Bo nie ja ;-) A różnica między 1.4 a 1.8 jest bardzo duża ...
No nie napisałeś , zwracam honor . Zgadzam się w pełni że różnica jest duża ,ale w zakupie Sigmy 50/f1.4 a Canona 50/f1.8 też jest pokaźna ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
ramzes63
No nie napisałeś , zwracam honor . Zgadzam się w pełni że różnica jest duża ,ale w zakupie Sigmy 50/f1.4 a Canona 50/f1.8 też jest pokaźna ;).
Ale także w cenie, bo Sigma sporo droższa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Ale także w cenie, bo Sigma sporo droższa.
To właśnie miałem na myśli pisząc cyt.''Zgadzam się w pełni że różnica jest duża, ale w zakupie Sigmy 50/f1.4 a Canona 50/f1.8 też jest pokaźna ''.:D