Odp: Wysyłamy staruszka na emeryturę
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
moze minąłeś się z powołaniem i powinieneś być kowalem albo drwalem osobiście nie kumam jak można wyłamać jakąkolwiek klapkę w body...
Przy zlasowanym plastiku nie trzeba wiele siły by pękł (wystarczy delikatnie otworzyć klapkę aku).
W serii xxD te elementy nie wyglądają na plastikowe więc nie powinno być takiego problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
rozumiem że przeguby w ruchomych lcd też powinny być co najmniej ze stopu magnezu a z najlepiej z czystego metalu
Nie mam puszki z ruchomym LCD, nie wiem jak wygląda trwałość tego elementu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
W serii xxD te elementy nie wyglądają na plastikowe więc nie powinno być takiego problemu.
He he...
--- Kolejny post ---
Na tym forum każdy jeździ T-72 i po zaparkowaniu podkłada swój korpus pod gąsienicę, żeby tank mu się nie stoczył...
Po ca. 10 latach użytkowania korpusów Canona mogę powiedzieć, że w praktyce trwałość xxxd niczym się nie różni od xxd.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Na tym forum każdy jeździ T-72 i po zaparkowaniu podkłada swój korpus pod gąsienicę, żeby tank mu się nie stoczył...
W okolicy duże górki, jakoś trzeba sobie radzić ;)
Ze sprzętem foto obchodzę się delikatnie, rebel nigdy nie upadł nie ma żadnej rysy :p
Mi nie chodzi o to czy obudowa jest jest z plastiku czy metalu, chodzi o drobne ruchome plastikowe elementy, które nie są trwałe.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Po ca. 10 latach użytkowania korpusów Canona mogę powiedzieć, że w praktyce trwałość xxxd niczym się nie różni od xxd.
Aż sprawdziłem od której puszki dodali plastiku. Rebele starsze od 450D maja trochę metalu w klapce od aku. Może miałeś starszy trwalszy aparat?
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Mi nie chodzi o to czy obudowa jest jest z plastiku czy metalu, chodzi o drobne ruchome plastikowe elementy, które nie są trwałe.
Wykonanie wszelkich klapek (karta, bateria) i ruchomego ekranu LCD jest takie samo w xxxd jak w xxd. Oczywiście plastik.
Maciuch, przesiadłem się stosunkowo niedawno z 350D (ta sama matryca co 20D) na 5D2 (6D jeszcze nie było na rynku). Jeśli mam porównać obrazek to widzę różnicę na korzyść 5D (moja subiektywna ocena i odczucia) - pewanie ta magiczna plastyka ;) Wyższe ISO bez porównania. Sądzę że w studiu nie wykorzystasz tego iso, ale na niedzielne spacery po lesie, czy na foto w ciemniejszym kościele - jak znalazł. AF - tu trudno porównać natomiast 20 do 350 więc powiem tylko że wolę AF z piątki niż 350-ki bez dwóch zdań (a w 6D jest jeszcze lepiej).
Dzięki za powrót do meritum, bo już bałem się, że zostanie zawłaszczony przez ekspertów inżynierii mechanicznej - specjalizacja trwałość materiałów :)
W przypadku 6D w różnicę w jakości obrazka absolutnie nie wątpię. Bardziej jestem ciekaw bezpośredniego porównania AF. W 20d korzystam w 99% przypadków z centralnego punktu. Ilość krzyżowych taka sama dla obu puszek (1), całkowita ilość punktów AF podobna (9/11). Bardzo ciekaw jestem jak duża jest różnica przy przesiadce.
Pełna klatka jest moim marzeniem, ale niestety budżet na to raczej nie pozwoli... Samo body jeszcze się zmieści ale niestety na szkła już nie zabraknie. A stan posiadania szkieł do FF obecnie gorzej niż mizerny - C50/1.8 i stara, od kilku lat nieużywana Sigma 70-300. Z tymi szkłami potencjał puszki by się marnował, dodatkowe środki na rozbudowę sprzętu będą raczej nieprędko, więc niestety pewnie będę musiał pójść dalej w cropa.
Dlatego też bezpośrednie porównanie obrazka interesuje mnie teraz głównie dla 20D/70D. Może ktoś przesiadł się z jednego na drugi i może coś powiedzieć w tym temacie. Czy jakość zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych przy niskim ISO oddaje prawie 10 lat różnicy w dacie produkcji tych puszek?
Nie ma w ogóle porównania AF 20d z 6d. Już AF w takim 450d czy 500d spokojnie działał w warunkach EV gdzie AF 20d po prostu nie istniał. A boczne punkty wyłaczały się dosyć wcześnie. 6d jest w tej konkurencji jeszcze o jedno albo dwa nieba lepszy.
Jeżeli chodzi o obrazek to 20d miał bardzo dobre kolory, które nieźle zachowywał na wysokim ISO. Tyle, że to wysokie ISO to było max 3200 z bandingiem i dość brutalnym szumem. Tutaj już owe 450d czy 500d było lepsze, ale ich kolory bardzo bladły na wysokich ISO. Obrazek z 20d na niskich ISO jest ciagle dobry kiedy nie trzeba kropować. Tylko jednak DR było słabe (łatwiej o przepały).
60d jest lepsze pod każdym względem, zarówno AF jak i obrazowanie na każdym ISO. A 70d (jedyny z wymienionych, którego nie testowałem) będzie pewnie podobne, tylko sporo lepszy AF (obrazek niewiele różniacy się od 60d).
Dla mnie 20d byłby ciagle dobry na plenery, ale brak LiveView i mikroskopijny wyświetlacz dyskwalifikuja go kompletnie. Nadaje się dla dziecka z dobrym wzrokiem do nauki fotografowania DSLR.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
7d to juz jednak staroć...
Proszę nie rozśmieszać Kolegów z Forum takim stwierdzeniem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Proszę nie rozśmieszać Kolegów z Forum takim stwierdzeniem :)
premierę 7d miał latem 2009 roku, przecieki o nim były juz dostępne na początku 2009 roku, w praktyce oznacza to konstrukcję z 2008 roku a za 2 miechy mamy 2014, pisałem kolego tylko i wyłącznie o jego wieku a 5 lat w fotografii cyfrowej to jednak sporo, z faktami nie da się dyskutować więc napisz co Cię tak śmieszy, czyżbym pomylił daty lub co przekręcił ???...
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wykonanie wszelkich klapek (karta, bateria) i ruchomego ekranu LCD jest takie samo w xxxd jak w xxd. Oczywiście plastik.
Dla przykładu 70D - http://www.dpreview.com/previews/can...es/battery.jpg
Zawias jest częściowo metalowy seria xxxD tego nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
premierę 7d miał latem 2009 roku
Może i stary, ale od tego czasu w APS-C u Canona niewiele się zmieniło ;)