Odp: Zmiana 40D na 60D - jakie szkła
Tylko druga sprawa 5d super a jak mi się ubzdura to może i mk2 mógłbym kupić ale po pierwsze primo co jak migawka padnie po 10 fotkach? W 40D mam spokój do 100k a w 5D? no i druga sprawa jak wymieniać na 5D Classic to mi powinno zostać troszkę kasy na obiektyw (zakładamy 1000PLN) - jaki? Chyba, że zostawię tamiego i wtedy nie będzie kasy na obiektyw żaden. Gdybym kupił mk2 to max co mogę sobie pozwolić to 50mm 1.8 i tu boję się, że nie będę miał dołu z tamiego.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
to daj go do serwisu na łąwę optyczną, mój też nie był a po serwisie jest igła
A cyfra za taka przyjemność?
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
2600 kosztuje samo body 60d
na alledrogo jest body z tamim VC za 2700 (używka ofc :D )
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Tylko druga sprawa 5d super a jak mi się ubzdura to może i mk2 mógłbym kupić ale po pierwsze primo co jak migawka padnie po 10 fotkach? W 40D mam spokój do 100k a w 5D?
Co jak padnie?
Wymienisz ją.
Migawka w serwisie na Żytniej - 600zł, w lokalnym serwisie (np. w Gdańsku) 400zł, migawka na Alle 150zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
A cyfra za taka przyjemność?
nie pamiętam ale na pewno wyjdzie taniej niż sprzedać i kupić z VC, zadzwoń do Fototechniki...
To może 5D + 40mm + 85mm 1.8 ? Ale nie wiem co focisz i co potrzebujesz więc to takie rozważania ...
Ewentualnie 5D + Tamron 28-75 + jakaś stałka . Mój 28-75 jest ostry na FF jak brzytwa.
Lepiej zostawić 40D i zamienić Tamrona 17-50 na Canona 17-55 IS USM.
Do tej pory to podstawą mojej kolekcji był adapter M42 + mieszek + taty Helios 55mm a obecnie Presenta 135mm ale ją też chciałbym na ostrzejsze coś wymienić no i YN 560II. Tamron i Canon służyły do wypraw wycieczkowych w teren (czyli takie kitowce). Dlaczego Tamron - na cropie to 28mm f/2.8 czyli pi razy oko szeroki kąt i takie coś mi jest potrzebne właśnie tam gdzie nie mogę odejść od obiektu fotografowanego. Na FF by starczyła jakaś właśnie 28mm jasna a to aż takie kosmiczne pieniądze na początek nie są. Miałem Cosinę 19-35mm (jakieś 30-56mm na cropie) i brakowało mi kitowego zooma do 50mm a to mógłbym zastąpić 50mm 1.8. 55-250 używałem kiedy nie mogłem lub nie chciałem podchodzić do obiektu i tu bardzo przydał mi się IS ale w gruncie rzeczy bardziej leży w torbie niż pracuje, kupiony w zamian za tamiego 55-200 i jakość jest zdecydowanie na +.
Teraz nadchodzi zima i w sumie nie wiem czy będzie jakaś opcja na makro z tym co mam i może jakieś krajobrazy by się porobiło, niemniej priorytet to makro. Wziąłbym tego 5D i w tym momencie mam kasę z 55-250 (bo EF-S) a za nią dokupię 50mm, 90mm lub 105mm szkiełko pod makro (no może dopłacę troszkę) i będę potrzebował szkiełka na co dzień. Mogę tamiego zostawić ale to drastycznie ogranicza budżet (jak wiadomo w zestawie drożej) bo ile mogę dostać za body 40D. Kolejne opcje zatem rysują się tak:
1. 5D + tamron + szkło makro
2. 5D + 28mm + 50mm 1.8
3. 5D mk2 + 50mm 1.8
4. inna
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Nie mam (w najlepszym przypadku) 1600zł na dołożenie do szkła. W takim przypadku bym miał jakieś 600zł na dokładkę
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Nie wiem co Wy widzicie w tym obiektywie, kiedyś miałem kiepskie zdanie na jego temat, później stwierdziłem (jakiś tydzień czasu zachwytu) że jest genialny, a później od tego czasu jak miałem w rękach Sigmą 17-50 OS i Tamrona 17-50nonVC stwierdziłem, że poza szybkością ten obiektyw nie ma nic więcej do zaoferowania niż Tamron, który kosztuje 1/5 ceny Canona.
A co chcesz fotografować? przecież to jest najbardziej istotne. Jak można cokolwiek doradzać jeżeli nie wiadomo do czego te porady mają być przydatne.
2 sprawa, gadanie, że 10 mpix w 40d, a 18 w 60 nic nie zmienia w obrazku jest jakimś wielkim nieporozumieniem. Wiem bo porównywałem ze swoim 10 mpix i zdjęcia mówią same za siebie-jasno i wyraźnie.
Dołóż do tego dużo lepsze iso i masz wyraźnie lepszy obraz...nawet stewie wonder by się połapał
Co do szkieł nie mam pojęcia - najpierw trzeba widzieć do czego mają służyć...ale:
Portret - jakość obrazka / statyczne sytuacje bądź takie, gdzie nie będziesz zły gdy okaże się, że było za blisko albo za daleko - stałki
Spacery, reportaż, przyroda ja osobiście używam i doradzałbym zooma = gorsza jakość zdjęcia, ale gdy przymkniesz do dajmy na to f9, wtedy różnica wcale nie jest już tak dramatyczna, włącznie z bokami
5d classic ma gwarancję migawki do 150k klapnięć chyba :)
Cytat:
2 sprawa, gadanie, że 10 mpix w 40d, a 18 w 60 nic nie zmienia w obrazku jest jakimś wielkim nieporozumieniem. Wiem bo porównywałem ze swoim 10 mpix i zdjęcia mówią same za siebie-jasno i wyraźnie.
Zwłaszcza jak się zmniejszy do 900x600 żeby wrzucić do netu. :)