Bolek jak sprawdzisz daj znać jak poszło :D
Wersja do druku
Bolek jak sprawdzisz daj znać jak poszło :D
Nie mam co sprawdzać, bo robiłem to wielokrotnie pracując w tej branży kilka lat temu i wiem to z praktyki :(
Jest jeszcze jedna kwestia.
Nośniki CF mają wbudowany kontroler, który może co jakiś czas zmieniać mapowanie banków wewnętrznej fizycznej struktury aby przedłużyć żywotność pamięci oraz zwiększyć szybkość działania.
Może to spowodować sytuację, że fizyczny obszar zajęty przez stare pliki po kolejnych formatowaniach może pojawić się w pod innymi adresami logicznymi
a wtedy pliki które były kiedyś na początku wcale nie muszą być zamazane w pierwszej kolejności i będą do uratowania.Można wtedy ulec wrażeniu, że zamazane pliki da się odzyskać.
Oczywiście pliki które znajdowały sie na granicy tych banków najprawdopodobniej będą uszkodzone, chyba że są sposoby do stwierdzenia jakie były poprzednio mapowania struktur.
Jednak w przypadku wypełnienia nowymi plikami do pełna nic już nie pomoże.
ZTCW karty SD kiedyś nie miały takiego kontrolera aby było taniej i by zmniejszyć rozmiar , teraz być może nowsze generacje już mają.
Właśnie piszemy o takiej sytuacji, że karta została ponownie zapełniona zdjęciami czyli nadpisana w 100%. Kontroler w tej sytuacji nic tu nie zmienia, bo odzyskać się nie da tego, czego już na tej karcie nie ma.
Oczywiście że nic nie pomoże to nie dysk magnetyczny gdzie zostają jakieś powidoki.