Odp: Działalność gospodarcza - forma opodatkowania
To może odświeżę wątek zmieniając nieco jego treść, bo nic sensowniejszego nie znalazłem.
A mianowicie mam DG placę mały zus, bo mam umowę o pracę. Nie mam kasy, nie jestem płatnikiem vat.
Na jaką kwotę mogę wystawić rachunek klientom za usługę aby nie "wskoczyć" w kasę fiskalną? ( za mało mam zleceń aby wydawać jeszcze na kasę)
Dokładną odpowiedź znajdziesz w ustawie. Nie piszę tego złośliwe :) jest limit na kwotę, liczbę faktur i ilość usługobiorców.
Z tego co pamiętam jest to 20k zł, 50 faktur dla 20 usługobiorców.
Jeśli płatności są przelewami można te limity przekroczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
donald7000
Na jaką kwotę mogę wystawić rachunek klientom za usługę aby nie "wskoczyć" w kasę fiskalną? ( za mało mam zleceń aby wydawać jeszcze na kasę)
Pytanie na czasie - właśnie zostało opublikowane rozporządzenie w sprawie zwolnienia od stosowania kas: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/...6000217701.pdf
Zwróć uwagę na par. 4 i skonsultuj z specjalistą, czy przekazanie zdjęć na płytce (lub pendrive) nie zmusi Cię do zakupu kasy.
Można to łatwo obejść, ale te coraz bardziej zawiłe przepisy sprawiają, że dla własnego bezpieczeństwa lepiej przejść na kasę. Po kilku latach jakiś urzędnik zinterpretuje te przepisy inaczej i będą kłopoty. Tu chodzi o pieniądze więc w takim wypadku nie odpuszczą.
Można by napisać ... "życie to nie bajka", dobrze że są tacy ludzie jak Ty i na bieżąco coś podsuną. Od jakiegoś czasu księgowa mowiła że płyta to nie jest towar który sprzedaję tylko coś na czym przekazuję zdjęcia, i tak też jest uwzględnione w umowie, że przekazuję. Chyba lepiej będzie jeśli teraz przekażę zdjęcia w potaci odbitek a resztę via serwer, bo chyba o takie rozwiązanie chodziło koledze.
Na fakturze masz pewnie "usługę fotograficzną" albo "reportaż" więc w zasadzie nigdzie nic nie ma na temat nośnika. Zresztą w tym roku mam kilku klientów, którzy ściągneli materiał z serwera i nie chcą w ogóle pendrive-a. Cyrk z ta kasą. Faktura powinna wystarczyć. Co roku mam od 15-20 faktur dla osób nie prowadzących DG i tylko dla nich trzeba będzie kupić kasę. Jedna rolka papieru starczy na 5 lat. W biedronce 5 razy dziennie wymieniają.
Nie zapominajcie o 3 opcji karta podatkowa... stała składka min 220zł + zdrowotna na miesiąc...