Tu masz tysiące zdjęć:
Full-size sample photos from Canon 10-22mm F/3.5-4.5
Wersja do druku
Tu masz tysiące zdjęć:
Full-size sample photos from Canon 10-22mm F/3.5-4.5
A które z nich jest Twoje?
Mam 600D i Samyanga 14/2.8 i dobrze się dogadują razem. :) Jedynie dystorsja troszkę się daje we znaki, ale pamiętając o niej można przyjemnie działać. Szkło nie posiada gwintu filtrów, co moim zdaniem jest minusem w fotografowaniu krajobrazu, jeśli nie chcesz bawić się w bracketing ekspozycji.
Nie określiłeś budżetu, więc ciężko w ciemno doradzać.
Nie wiem do końca do czego służą 10-20, ale do architektury to one się średnio nadają. Chyba, że ktoś lubi makabrycznie walące się budynki, albo jeszcze bardziej makabryczne przerysowania (najczęściej i to i to). Krajobraz, gdzie nie ma tak ściśle widocznych proporcji jak najbardziej (pod warunkiem znalezienia jakiegoś ciekawego pierwszego planu i umiejętnego skomponowania go z tłem).
Filozofii nie ma: 10-22, s10-20, tamron12-24, 11-18, tokina 11-16. Każde będzie dobre, wszystko zależy od funduszy.
22 mm to ma i KIT. :)
Tylko chciałem zgłosić swoją obiekcję na temat prośby o przykłady architektury.
A swój wpis oparłem na podstawie doświadczenia własnego, oraz wielu zdjęć architektury widzianych w sieci.
Z perspektywą to jest tak, że jak masz okazję się odsunąć to zazwyczaj będzie potrzebne coś dłuższego.Cytat:
Wystarczy wykonanie kadrów z odpowiedniej perspektywy albo "wyprostowanie " w PS-ie
Witam
Dzięki za podpowiedzi właśnie mam na myśli kwotę do półtora kobla