Odp: Nikon d 610 - po liftingu
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jako znany malkontent poważnie o nim myślę, widać taką pewną bezkompromisowość w projekcie tego korpusu wizjer 100%, 6fps (akurat mi do niczego niepotrzebne ale jest), af przy f/8 :) niby drobiazgi ale układają się w pewną całość, jeśli dodać do tego ponoć doskonałą matrycę to niewątpliwie jest to jakaś opcja, z wad to niestety wymiana szklarni ale ja na FF potrzebuję tylko dwa szkła 16-35VR/4 i 70-200VR/4 i to jest pewna zaleta nawet pod względem wagi, druga wada to jednak żółtaczka - ja to niestety to widzę, muszę sobie ściągnąć od znajomka NEFy ze wspólnego pleneru i bardziej dogłębnie rozkminić ten temat.
Tylko pytanie ile bedzie kosztowalo D610 - teraz D600 kosztuje ok 6tys. - z tysiac....dwa roznicy bedzie?
wizjer 100%, 6fps itp. czy tak super? - do tego dorzucmy ciegle wtopy Nikona z kolejnymi nowymi korpusami od pewnego czasu...:|
Jak juz patrzysz na te doskonaly matryce to te same masz w Pentaxie,ale jeszcze lepiej oprogramowane....i do tego 3 lata gwarancji...a nie rok.
ja czekam teraz na testy K-3 (wiem ze APS-C) ale przypuszczam ze lepszy wizjer bedzie niz w D610, do tego 8,3 kl/s, nie zdziwie sie ze AF takze bedzie lepszy :D do tego na przykład taka Sigma 18-35 F1.8 DC HSM A - i sporo kasy zostaje w kieszenie....ewentualnie poczekac do przyszelgo roku a FF od Pentaxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
wpadające światło przez górny wyświetlacz w 5dIII. dla mnie tak samo uciążliwe jak olej widoczny na fotce wyciąganej 3x krzywymi...
a na pewno mowimy o takiej samej skali i uciazliwosci zjawiska? w sensie, ze dotyczy takiego samego odsetka korpusow i jest rownie uciazliwe w pracy?
plam na matrycy, naprawde, nie trzeba szukac, zeby znalezc. jak sie foci juz przy f/8 to te plamy widac wyraznie jesli aparat jest wynoszony na dwor.
w kazdym aparacie. tylko jak tego jest mniej to troche latwiej doczyscic foty...
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucas1981r
Tylko pytanie ile bedzie kosztowalo D610
Nikon D610 body - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
w ciągu miesiąca-dwóch spadnie o tysiaka, przecież najpierw trzeba skasować narwanych frajerów 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
serio?
przypomnij mi jakas duza wtope konstrukcyjna Canona w ostatnich 10 latach?
AF w 1Dmk3, pomiar światła w 5Dmk3, 6 miesięcy poślizgu 1DX (o 200-400 nie wspominając), a także inne perełki typy brak podświetlenia punktu AF w trybie Spot w 5DMk3 i 1DX "łatany" w 1DX, brak korekcji EV trybie M+AutoISO.
Faktem jest notomiast, że Canon ogólnie lepiej sobie radzi z poprawkami baboli od Nikona.
dodałbym do tego jeszcze problemy z AF z 5d2, krzywo montowane wyświetlacze w 20d, toksyczna guma w 650d itd...
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
nie śledzę cen ale kosztuje podobnie do 6D, "a megapixeli więcej" jak to mawiają u mnie na wsi - żeby nie wspomnieć o innych aspektach takich jak 100% w wizjerze, af przy f8, 6kl/s i nie ma dodatków typu gps, wifi czy bezpośredni upload fotek na facebooka :), a to też zaleta z mojego punktu widzenia bo nie lubię płacić za coś czego nie będę używał
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
..... i nie ma dodatków typu gps, wifi czy bezpośredni upload fotek na facebooka :), a to też zaleta z mojego punktu widzenia bo nie lubię płacić za coś czego nie będę używał
Ale pewnikiem duża zaleta przy sprzedaży bo teraz jak coś nie ma wifi i bezpośredniego połączenia z fejsem to jest do niczego ... ;).
Ostatnio kupiłem bluray'a i czego toto nie ma, dziwne że kawy nie parzy - dobrze że kieszeń na płyty przewidzieli :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a na pewno mowimy o takiej samej skali i uciazliwosci zjawiska?
jak dla mnie to i to jest wadą konstrukcyjną. w przypadku canona wada jednak okazała się łatwo naprawialna, w przypadku nikona już nie.
a co do skali zjawiska - ani ja, ani Ty nie jesteśmy w stanie określić realnego odsetka wadliwych sztuk względem poprawnych. no chyba że robiłeś badania oparte na rzetelnej metodologii, a nie generalizowałeś w oparciu o swoje doświadczenia.