kiedy ostrość zostawiam na 0 to jest porażka. Na zdjęciach, które załączyłem ostrość była na 5, poza drzewami gdzie była na 3.
Wersja do druku
już na wartości 1 (ostrość) powinno być ok
jakich punktów af używasz?
ustaw środkowy, przymknij trochę przysłonę, jak robisz ze statywu, wyłącz stabilizację (Sigma), wykonuj po kilka zdjęć jednego obiektu
mz to problem af, ale głowy nie dam
By wykluczyć problemy z AF, najlepiej pobierz focus chart do af testu, i zrób zdjęcia za pomocą środkowego punktu af przez wizjer oraz live view. Wykluczymy BF/FF pod warunkiem, że nie dokonywałeś mikroregulacji. Najlepiej ostrość na 0 i +5, zdjęcia wrzuć na serwer typu photobucket o pełnej rozdzielczości nie wyostrzane podając linki.
używałem różnych punktów, ale głównie centralnego lub strefy centralnej - w tym drugim przypadku IMO jest gorzej.
zrobię dodatkowe testy jutro, ale nie bardzo wiem jak użyć tablicę focus chart. Czy można na tym forum zostawiać linki do zewnętrznych serwisów? Dziękuję za wszelką pomoc.
Jeffrey Friedl's Blog ť Jeffrey’s Autofocus Test Chart = masz instrukcję :)
Ketras - dzięki za instrukcję. Dzisiaj się tym zajmę - o ile po pracy będzie jeszcze dzienne światło.
Spokojnie bez nerwów...Bo na razie te fotki co wrzuciłeś jakieś chaotyczne są...Jedno ma opis canon 500, drugie canon 50 a żadne canon 70...o co caman?
Zrób test porządnie, np na bateriach w rządku, ustaw f/2.2 i porządnie opisz jakie zdjęcie jest z jakiego aparatu...
Ja, jeżeli byłaby możliwość zwrotu wymieniłbym puszkę, a nie bawił się w testy. Sprzęt nowy ma działać dobrze od razu po zakupie ;)