Odp: Fotografowanie pod słońce, efekt gwiazdy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
A taki rodzaj fotografi
Fotografia, portret,
Słońce nisko, praktycznie w obiektyw.. Probówalem coś takiego uzyskać, ale af sie kompletnie gubi nawet w 1d2..
Czy w tym wypadku tylko manualne kręcenie pozwoli ustawić prawidlowo af ? Nie próbowałem nigdy recznie, wiec nie wiem.
Slońce swieci mocno, więc spada kontrast i AF w ciemnej d.. kończy ;-/..
Jakieś sugestie ?
Spróbuj część kadru przysłonić ręką- w większości wypadków pomaga a w moich wręcz zawsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Spróbuj część kadru przysłonić ręką- w większości wypadków pomaga a w moich wręcz zawsze.
W 5D3, gdy ustawisz AF na punktowo (i ja mam ustawione na centralny) to też się nie gubi w takiej sytuacji, bez przysłaniania
jp
witam
Można zastosować filtr gwiazdkowy
Obstawiam, ze w dwoch zdjeciach jest filtr z szopa, a w jednym przymkniete szklo. Ostatio robilem zdjecie rybą w bardzo ostrym sloncu i tez pomyslalem zeby przymknac obiektyw na max. Wyszlo podobnie, ale naturalnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
Obstawiam, ze w dwoch zdjeciach jest filtr z szopa, a w jednym przymkniete szklo. Ostatio robilem zdjecie rybą w bardzo ostrym sloncu i tez pomyslalem zeby przymknac obiektyw na max. Wyszlo podobnie, ale naturalnie.
Ale dlaczego przymknięte ?
W #10 jest f/5,6 i efekt podobny
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale dlaczego przymknięte ?
W #10 jest f/5,6 i efekt podobny
jp
Dla mnie 5,6 to też przymknięcie..no ale na poważnie w #10 jest zupełnie inaczej niż na tych twarzo-książkowych. To z #10 bardziej mi się podoba.