Odp: Poszukiwany uniwersalny obiektyw
bubu234 ja nie jestem nastawiony wrogo tylko podrzucam ci wątki gdzie temat był wałkowany x razy. Mówisz że tam nic nie rozumiesz a czym niby ten wątek ma się różnić od tamtych i gdzie tu specjalistyczny język.
Dopisać się do istniejącego wątku przecież też można. Prawda
Cytat:
Zamieszczone przez
bubu234
Myślę, o dobrym filtrze, ponieważ będzie tam dużo mocnego słońca.
No to co najmniej +30, najlepiej +50 ;)
A na poważnie, to wystarczy zwykły UV (np. Marumi, Hoya) albo lens protect (np. Marumi).
xxkomarxx: Jak się dopiszę do wątku to dostanę opieprz za odświeżanie tematów sprzed kilku lat, i info, żebym założył własny ;) Tam rozmawiają już doświadczeni użytkownicy, debatują, nad wyższościami, nad czymś tam jeszcze, a ja proszę o prostą odpowiedź.
Najlepszy uniwersalny obiektyw Canon do 1000 zł (może być używany) to ... (i tu wpisać model) i tyle ;-)
Wiem, że więcej zależy od umiejętności pstrykacza, ale jakość zdjęć, która by mnie bardzo satysfakcjonowała to http://www.fly4free.pl/world-in-my-lens-bangkok/ (one pewnie też są trochę podrasowane w photoshopie).
Cytat:
Zamieszczone przez
bubu234
Najlepszy uniwersalny obiektyw Canon do 1000 zł (może być używany) to ...
W tej cenie to tylko dwa szkła (ze stabilizacją - uważam, że powinna być): Canon 18-135 i Sigma 18-200.
Uniwersalniejsze będzie to drugie.
Jak kolega wyżej napisał canon 18-135. Jak kupisz używany, to może starczy ci na używane 50 1.8. Do portretów żony, znajomych i siebie będzie jak znalazł. Filtr do niczego nie będzie ci potrzebny, szkoda pieniędzy. Żeby mieć "fajne" zdjęcia musiałby zabrać różne filtry (bo i jakiegoś polara, jakieś uv do ochrony szkła przed ekstremalnymi fajnymi ujęciami, jakiś cokin, jakąś szarą połówkę itp) za ponad 1000 PLN :-)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
bubu234
Najlepszy uniwersalny obiektyw Canon do 1000 zł
A ja zainwestowałbym ten tysiak w dobry kompakt. Na przykład Canon serii SX, albo Sony HX.
Myślę, że miałbyś z niego znacznie więcej pożytku na takiej wycieczce, jak z "uniwersalnego obiektywu Canona do 1000zł".
Ja polecam C 18-135, miałem i sobie chwaliłem.
tajlandia powiadasz... masz wolne jedno miejsce?
żeby cie na tym forum za pytania nie zjedli wpisz se w stopkę że masz 5DMkII (conajmiej) i 70-200 L is USM II. Wtedy bedziesz mega profi i nikt twoich pytan nie bedzie zlewal...
to tak pol zartem pol serio
Cytat:
Zamieszczone przez
bubu234
Wiem, że więcej zależy od umiejętności pstrykacza
na pochyłe drzewo to i Salomon nie naleje, tzn ze sprzet wbrew pozorom tez ma znaczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_63
Sigma 18-200.
to nie lepiej od razu kompakta z odpustu??
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Jak kolega wyżej napisał canon 18-135. Jak kupisz używany, to może starczy ci na używane 50 1.8. Do portretów żony, znajomych i siebie będzie jak znalazł. Filtr do niczego nie będzie ci potrzebny, szkoda pieniędzy. Żeby mieć "fajne" zdjęcia musiałby zabrać różne filtry (bo i jakiegoś polara, jakieś uv do ochrony szkła przed ekstremalnymi fajnymi ujęciami, jakiś cokin, jakąś szarą połówkę itp) za ponad 1000 PLN :-)
Pozdrawiam
moim zdaniem prawie dobrze gadasz...;)
że filtr nie będzie potrzebny to sie nie zgodzę. polar sie nada i szara polówka soft, ale tu masz racje ze budżet raczej przekroczysz. jedna mala uwaga. jak już chcesz filtry używać to upewnij się ze twoje szkło nie będzie kręcić przednia soczewka przy ostrzeniu
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
wpisz se w stopkę że masz 5DMkII (conajmiej) i 70-200 L is USM II. Wtedy bedziesz mega profi i nikt twoich pytan nie bedzie zlewal...
Jest dużo dobrych zdjęć z kompaktów i cała masa chłamu z różnych Marków.
Więc to tak nie do końca. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
na pochyłe drzewo to i Salomon nie naleje
Ja potrafię 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
bubu234
xxkomarxx: Jak się dopiszę do wątku to dostanę opieprz za odświeżanie tematów sprzed kilku lat, i info, żebym założył własny ;) Tam rozmawiają już doświadczeni użytkownicy, debatują, nad wyższościami, nad czymś tam jeszcze, a ja proszę o prostą odpowiedź.
Najlepszy uniwersalny obiektyw Canon do 1000 zł (może być używany) to ... (i tu wpisać model) i tyle ;-)
Wiem, że więcej zależy od umiejętności pstrykacza, ale jakość zdjęć, która by mnie bardzo satysfakcjonowała to
http://www.fly4free.pl/world-in-my-lens-bangkok/ (one pewnie też są trochę podrasowane w photoshopie).
Ten dział po to jest żeby zadawać najbardziej nawet podstawowe pytania, także pytaj śmiało a uwagami jak wyżej się nie przejmuj :).