Odp: OBiektyw Canon 50 mm 1.8 Ostrość zdjęc
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
to przestaw na centralny, one shot i spróbuj ponownie; wybierz bardziej kontrastowy obiekt
po krótce mogłbys opisac co dany pomiar uzyskuje ?
do wyboru mam wielosegmentowy, skupiony, punktowy, oraz wazony usredniony czytalem o tym na necie ale po chłopsku jak byś wytłumaczył to bym się nie pogniewał :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Aby ocenić czy szkło jest ostre daj linki do zdjeć JPG 100% rozmiaru oraz napisz jak miałeś ustawione wyostrzanie w body.
Wg mnie szkło nie jest ostre. Miałem 50/1.8 i na f2/8 było dużo lepiej z tym samym body.
No chyba, że coś przy zmniejszaniu zdjeć się probiło.
proszę bardzo tutaj zdjęcia w full jakości bez zmniejszania : Index of /foto właśnie miałem ustawienia wszystkie ustawienia standardowe oraz wyostrzanie w body miałem ustawione na 0 czyli tryb neutralny same 0.
Jak na 50/1.8 i wyostrzanie 0 jest naprawdę przyzwoicie IMHO.
obiektyw jest ostry wg mnie (te w full rozdziałce są na przysłonie 2.8 i 4- nie na 1.8)
No to jak wyostrzanie było w body na 0 to uwag nie mam. Wg mnie również jest OK.
i tak af tego obiektywu jest ostro wkurzający i często się myli, ja ze swoimi marnymi umiejętnościami miałem z połowę nietrafionych zdjęć :x sprzedałem i ciesze się z tego xd
teraz przestawiłem ostrzeżenie na 3 i tak w sumie wiekszosc fotek pykam w RAW+L tak więc chyba roznicy mi to nie robi czy jest te wyostrzenie ustawione czy nie ma, a co do tego trybu pomiarowego jaki mam ustawić aby było najlepiej ?
Zdjęcie tego samego obiektu na F2.8 + ostrość ustawiona na 3 czy teraz jest wszystko ok z ostrością ?
http://anonymous.laohost.net/foto/3pkt.JPG
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel1178
teraz przestawiłem ostrzeżenie na 3 i tak w sumie wiekszosc fotek pykam w RAW+L tak więc chyba roznicy mi to nie robi czy jest te wyostrzenie ustawione czy nie ma, a co do tego trybu pomiarowego jaki mam ustawić aby było najlepiej ?
Trochę pomyliłeś pojęcia. igor58 pytał się o ustawienia autofocusa czyli, czy użwyałeś centralnego punktu AF i trybu OneShot, a nie czy miałeś ekspozycję ustawioną na pomiar centralnie ważony
pawel1178
przy jasnych szkłach najlepiej działa centralny punkt af
zaś One shot to w Canonach jedyny w miarę przyzwoity tryb fokusowania
zerknij do instrukcji, ustaw jak sugeruję i zobaczymy
i wybierz jakiś sensowny obiekt
jak dla mnie, zdjęcia dość kiepskie
Ok ustawiłem poprzez naciśnięcie przyciski lupki plusowej centralny punkt af oraz ustawiłem one shot i wykonałem takie o to zdjęcia
http://anonymous.laohost.net/foto/1.JPG oraz http://anonymous.laohost.net/foto/2.JPG