Jeśli nie stać Cię na L-kę to Sigma 35mm f/1.4. Jeśli nie Sigma to do ślubów wolał bym Canon 28mm f/1.8. Do sportu nie mam pojęcia. Pewnie bym wolał długiego zooma.
Wersja do druku
Sigma do sportu? Próbowałem złapać kilka ujęć podczas meczu siatkówki. Nie dało rady. Do szybkich akcji chyba tylko usm - c 28 1.8, c 35 1.4, c 35 2.0 is usm. Pozdrawiam
pwicher poczytaj sobie o nowej konstrukcji jaką jest właśnie Sigma 35mm 1.4 A DG HSM. Dla mnie warta jej posiadania ;)
Kup Sigme 18-35 1.8 pod cropa i do tego C 85 1.8 ;)
Ilu ludzi, tyle dostaniesz odpowiedzi, a decyzję podjąć musisz sam.
Popieram wypowiedź.
Aaa jak szaleć to na całego :) Tak na poważnie, to np. ogniskowa 50mm jeszcze niedawno wydawała mi się jakaś płaska i bez wyrazu na ff, a ostatnio mi się spodobało. Sami wiecie, że trudno jednoznacznie doradzić, bo potrzeby są znane wszystkim, a zasób portfela i preferencje użytkowników różne. Dla mnie na dzień dzisiejszy na ślub: 16-35II, 50 1.4, 85 lub/i 135. Zawsze chciałoby się wszędzie mieć L w nazwie, ale to nie L robi zdjęcie choć obiektywy te są bardzo dobrze wykonane i świetne optycznie. Proponuję jednak mieć coś szerszego na ff (28 lub 24 i mniej) plus dodatkowe body APS-C z podpiętą 50 1.4 i jest konkretna portretówka o ogniskowej 80mm zaoszczędzone pieniądze, a w razie czego pod ff z 50mm uzyskujemy fajny naturalny obrazek. Co do szkieł najwyższej próby, to ostatnio rozwaliła mnie Sigma 35 1.4 DG, gdy porównywałem ostrość z 24IIL (wiem, że to nieco inna półka, ale często zastanawiacie się czy szerzej czy bardziej wąsko); Sigma deklasuje konkurencję ostrością i małą aberracją, AF ma średnich lotów. 35 to z pewnością jedna z podstawowych ogniskowych w fotografii ślubnej. Mi póki co musi wystarczyć 16-35II na 35mm przy 2.8; przyznaję, że to szkło daje radę i też je polecam. Pozdrawiam.
Zobaczymy jak jutro spisze się nowa sigma na weselu ,ale nieco takim hmm dziwnym bo tylko na 20 osób małe skromniutkie itp. Wiec tylko poszalejemy w kościele :)