Odp: Foto Ziutek - jak zaczac?
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
jeff, twoj kolega jaki ma budżet na to wszystko przeznaczony?
Jako, ze jakis sprzet juz posiada (patrz post pierwszy) to najchetnej chcialby ruszyc z tym co ma bez dokladania kasy na poczatek. Juz mu uzmyslowilem, ze lampa zewnetrzna musi byc wiec na to kase wyskrobie (w UK na eBay'u YN-565EX mozna kupic za 70 GBP, ewentualnie moze dolozyc do YN-568EX II, ktora kosztuje 120 GBP). Powiedzmy, ze te plus minus 100 GBP to jego budzet na poczatek.
Pytanie czy wedlug Was lepiej ruszyc z tym co ma plus lampa czy sprzedac 18-55mm i 55-250mm i znowu troche dolozyc, zeby kupic Tamrona 17-50mm? Oczywiscie, jesli by wybral wariant z 17-50mm to musialby naciagnac budzet o ktorym pisalem wyzej ale tyle jeszcze dalby rade.
Ewentualnie sigma 17-50mm (choc ja bym mu rekomendowal Tamiego, ktorego mialem i wiem co potrafi) albo jesli macie jakies inne propozycje? Chodzi o ten sprzet na rozruch.
Pamietajmy, ze mowimy o Foto Jozefie gdzie poziom akceptowalnych zdjec jest grubo ponizej najnizszych krtyeriow szanownych forumowiczow.
Docelowo jest w stanie przeznaczyc na sprzet 2k GBP - dlatego radzilem mu zestaw 6D + 35mm f/2 (nie nowy IS tylko stara wersja) + 85mm f/1.8 - ale to dopiero jak zrobi kilka zlecen, wybada rynek i dalej bedzie mial ochote sie w to pchac.
Nie dodalem w sumie na poczatku, ze mowimy o rynku w UK, nie w Polsce. Tutaj tez nie kazdego stac na wynajecie wypasionego fotografa, stad pomysl mojego kumpla na biznes w stylu Foto Ziutka. Nazwa juz jest zaklepana - Photo Joseph Ltd hehe ;)
Tamron byłby bardzo fajny, sam długo go używałem, ale robić zlecenia mając maksymalnie 50mm na długim końcu ? :S
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
ale robić zlecenia mając maksymalnie 50mm na długim końcu ? :S
Pamietajmy, ze te 50mm bedzie na kropie a wiec tyle co w przeliczeniu ok 80mm na pelnej klatce. Mysle, ze od biedy dalby rade. Wielu fotografow slubnych obskakuje przeciez z 85mm jako najdluzsza ogniskowa na FF. Jesli by zostawil sobie 55-250mm to mialby wiekszy zasieg ale nie mialby swiatla 2.8 Tamiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
jeff.lebowski
Nazwa juz jest zaklepana - Photo Joseph Ltd hehe ;)
Hehehe nazwa kozak :-)
Obawiam się jednak że foto ziutkiem nie tak prosto zostać. Foto ziutkiem trzeba się urodzić. Foto ziutek to stan umysłu.
Pozornie nie na temat, ale pamiętam, że pierwszym moim obiektywem po kitowym był 70-300 bo "zoom", następnym 50 1.8 bo "światło". W sumie żadnego nie mam w tej chwili i żaden mi nie pasował. ;) Więc moim zdaniem raczej kolega powinien sam dojść co mu będzie potrzebne. Przysłona "tamiego" w większości przypadków na ślubie d... nie urywa. 50 na cropie też jest już za wąska. Moim zdaniem też należałoby zainwestować jedynie w lampę. 565 w zupełności wystarczy do reportażu. ;) Ja jedynie koledze zrobiłbym skrócony kurs z DPP. Aż dziw bierze, że troszkę fotografii wykonał inwestując w sprzęt, a nie sprawdził tego co dostał w gratisie. ;)
Zauważyłem, że "foto Ziutek" na tym forum ma wydźwięk pejoratywny. Może ktoś by spróbował przytoczyć definicję tego pojęcia? Wielu z nas odetchnie z ulgą ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Zauważyłem, że "foto Ziutek" na tym forum ma wydźwięk pejoratywny. Może ktoś by spróbował przytoczyć definicję tego pojęcia? Wielu z nas odetchnie z ulgą ;-)
krócej i prościej zmienić nazwę na "Imię Nazwisko PHOTOGRAPHY", profi w każdym calu 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
krócej i prościej zmienić nazwę na "Imię Nazwisko PHOTOGRAPHY", profi w każdym calu 8-)
Mnie trochę śmieszy to, że często słowo PHOTOGRAPHY to jedyny wyraz po angielsku na stronie www fotografa, który nie działa/nie publikuje za granicą i z językiem angielskim ma niewiele wspólnego ... i nie zawsze jest to fotoziutek ;)
A ja nie podjąłbym się stworzenia jakiejś definicji. Zresztą ciekaw jestem jak zostały by ocenione prace na CB, Richardsona czy Tylera Shieldsa gdyby nie były szyldowane ich nazwiskiem. ;)
Zjechaliby ich jak każdego innego. :)
Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2