Odp: Pytanie ostrość kontrast i nasycenie.
Przede wszystkim chciałem wam wszystkim poddziękować za odpowiedzi i zaangażowanie. Nie myślałem że tyle osób odpisze. A więc tak instrukcję mam przeczytaną przynajmniej do pewnego momentu. Wiem że żeby osiągnąć dobry efekt to trzeba robić zdjęcia w RAW-ach i potem polepszyć w photoshopie. Tylko powiem szczerze jak to na wakacjach robi się dużo zdjęć a nawet bardzo dużo i nie bardzo mi się chce( nie bardzo mam czas)żeby potem je obrabiać na kompie. Napewno bedzie parę zdjęć które zrobię i jpg i raw ale myślę że wszystkich nie ma koniczności dlatego myślałem że macie jakieś sprawdzone ustawienia że jpgi dobrze wychodzą.
A mam jeszcze jedno pytanie np nocne zdjęcie krakowkiego rynku myślałem o ustawieniach przesłona:8.0 czas:25 iso:100 balans światło jażeniowe
Czy są to dobre ustawienia czy ktoś ma jakieś lepsze sprawdzone?
Wiem że z tym obiktywem nie zwojuję za dużo ale może chociaż jako tako wyjdzie.
8 metrów od kościoła mariackiego w stronę 85 stopni na zachód, tam jest takie miejsce gdzie ustawiasz f7.1, czas na 23 sekundy i iso 200. Wychodzą superowe foty ;)
A tak na serio to na wszystkie okazje masz jakieś konkretne ustawienia czy ustawia się wszystko na miejscu, w zależności od konkretnych warunków i końcowego efektu?
Poprostu trochę przykro jak się wróci i zdjęcia nie są najlepsze a na wyświetlaczu aparatu często wyglądają dobrze w miarę ostre itp a po przerzuceniu na kompa nie zawsze tak jest. Cyba że masz sposób na to żeby na monitorze aparatu podejrzeć czy zdjęcie jest dobre czy nie.
do nocnych zdjęć to statyw się świetnie sprawdza ;) a ustawienia się mogą zmieniać
Ostrość na wyświetlaczu trzeba oceniać na podglądzie 100%.
Co do zdjęć nocnych to statyw jest podstawą, bez tego nie zdziałasz za bardzo nic sensowego, chyba, że gdzieś po prostu położysz aparat, np. na torbie, ale to bardzo niewygodne i masz ograniczone możliwości.
A co do krakowskiego rynku, to sugeruję raczej zdjęcia wcześnie rano – przed wschodem słońca, niż wieczorem – będzie dużo mniej ludzi ;)
Tak jak kolega wyżej napisał-ostrość sprawdzaj na wyświetlaczu ale powiększ dość mocno.
Druga sprawa pamiętaj, że nasze kitowe obiektywy są stosunkowo słabe i mają duże optyczne braki. Tym samym przymykanie ich do f8 jest koniecznością. Niestety są dwa wyjścia-sprzedać bo jakość jest słaba, bądź też robić dalej tym co się ma z braku laku. Ja w nerwach przerabiałem jedno i drugie :) Tak czy siak szeroki kąt się przydaje jak cholera, a np najtańsza stałka 50mm 1.8 mimo że optycznie dobra-to na cropie jej ogniskowa jest do niczego...
Co do ustawień - ja mam ostrość na 4 / kontrast i kolory na 1
Z ostrością nie ma co przesadzać-polecam ustawić np na 4 a potem na 9 i podejrzeć na 100% cropie-zdjęcie będzie zniszczone, a nie dobre. Niestety żaden program nie zastąpi optyki :/
Co do miejsc-nikt Ci nie powie czy takie czy inne ustawienia będą dobre pod dane miejsce/sytuację. To wychodzi w praniu...raz daj takie iso raz taki czas/przysłonę i podglądaj efekt Twojej pracy na wyświetlaczu. Do tego polecam może jakąś książkę o foto ;)
Wszystko zależy o której godzinie chcesz robić zdjęcia nocne. Czasami w brew pozorom nie trzeba czekać do "egipskich ciemności" i jest całkiem OK. Ale to pewnie już wiesz.
Oczywiście statyw jest podstawą. Z obiektywu proponuję zdjąć filtr UV jeżeli masz, bo czasami daje nieprzyjemne odbicia.
Kadrowanie na wyświetlaczu LCD i przy zaślepionym wizjerze.
Ja robię tylko na ISO100 i zwiększam odpowiednio czas. Przysłona - tu już musisz sam sprawdzić. Może jakaś opisowa: 6,3÷8, ale na f/11 też może być OK.
Strzał z wyzwalacza na podczerwień, albo wężyka spustowego, ewentualnie z samowyzwalacza z opóźnieniem.
Więcej grzechów nie pamiętam.
Co daje zasłonięcie wizjera?
tap z komóry
W instrukcji na ten temat jest informacja - jak focisz Lv to jest ryzyko, że wpadnie światło przez wizjer i zaburzy pomiar ekspozycji.
To nie był zarzut tylko pytanie :) chyba wreszcie przeczytam instrukcję :)
tap z komóry