Jasne.
Mimo wszystko chciałem poznać, jakie np. w Masce wyostrzającej wartości parametrów Wartość i Próg ustawiacie najczęściej.
Wersja do druku
Jasne.
Mimo wszystko chciałem poznać, jakie np. w Masce wyostrzającej wartości parametrów Wartość i Próg ustawiacie najczęściej.
Nie ma uniwersalnych wartości liczbowych, wszystko zależy od aparatu/obiektywu/naświetlenia/szumu/motywu/powiększenia/odczuć.
Ponadto używanie np. stylów (krajobraz, dokładny, portret, ...itd.) wprowadza już wyostrzanie, mają je "wbudowane", u mnie w używanych ustawione mam wyostrzanie na 0
Gdy chcę wyostrzyć, (mój aparat, mój obiektyw, moje odczucia) tylko na ekran, dla zdjęć dziennych, naświetlonych prawidłowo, klatka na ekran, stosuję najczęściej TopazDetail/MikroContrastEnhancement II
To zdjęcie wyostrzono w ten sposób i mocno do_wyostrzono do wydruku, wygląda na ekranie na przeostrzone o 50%, na wydruku przy obserwacji z około 1m jest ok (dla mnie !)
jp.
Nastawy te nie maja zadnego znaczenia dla rawow, to sa ustawienia jpg generowanego w puszce (bodz DPP)
A to dziwne. Z moich doswiadczen zdjecie wydrukowane jest duzo bardziej ostre, niz to na ekranie, dlatego do druku wyostrzam mniej
To wszystko zalezy od zdjecia i rozdzielczosci. Ja zaczynam zawsze od: wartosc 100%, promien 5pix, prog 10, (to dla rozdzielczosci z 6D 5472x3648), potem zmieniam (w nieduzych granicach) patrzac na efekt. Przy mniejszyej rozdzdielczosci zdjecia promien powinien byc mniejszy.Cytat:
Zamieszczone przez Bart
Dokładnie.
Właśnie - przez ostatnie lata przy zdjęciach z cropa starałem się nie przekraczać Promienia 1.0 pix (przy Wartości około 150% i Progu około 3), teraz przy zdjęciach z FF widzę, że Promień około 2.0 pix przy podobnych wartościach Wartości i Progu potrafi dać o wiele lepsze efekty i zdjęcie wcale nie jest przeostrzone, tylko OK. Zwiększenie wartości Progu pozwala zwiększyć wartość Promienia. I właśnie o to chodziło mi w moim pytaniu - zakres ustawień wartości tych trzech parametrów jest tak szeroki, przy tylu możliwościach ich kombinacji, że warto mieć swoje stałe ustawienia wyjściowe, od których zawsze rozpoczyna się ostrzenie - żeby dopasować efekty do zdjęcia. Jakie są to u Was wartości? U mnie Wartość 150%, Próg 3, natomiast promieniem ustawiam właściwą ostrość. A pytam dlatego, że przy tylu kombinacjach może wychodzę od całkiem błędnych wartości.
Ujswo
Nastawy te nie maja zadnego znaczenia dla rawow, to sa ustawienia jpg generowanego w puszce (bodz DPP)
To oczywiste, ale w wywoływarkach musisz ustawić jakiś styl i tam właśnie jest "wbudowane" owo wyostrzanie
Z moich doswiadczen zdjecie wydrukowane jest duzo bardziej ostre, niz to na ekranie, dlatego do druku wyostrzam mniej
Tutaj mnie zaskoczyłeś, z czego/gdzie drukujesz, jak dostosowywujesz plik do wydruku (rozdzielczość, gamut, profil..) ?
Bart
Gdy otwierasz plik RAW to na ekranie pokazuje Ci się obraz z wyostrzeniem albo "jak w aparacie" albo jak wejściowym ustawieniu wywoływarki.
Oczywiście możesz teraz dodatkowo zastosować swoje stałe wejściowe wyostrzenie ale tylko po to aby zaraz je zmieniać, bo jest wiele czynników (rozdzielczość obiektywu : typ, przesłona, miejsce w kadrze; motyw, szumy itd.)
Obraz RAW po obróbce jako *.tif, *.jpg zapisywany jest z tym co ustawiłeś "na końcu"
Chyba że robisz tylko dla netu ... i chcesz mieć "czyste" sumienie że zrobiłeś dobrze więc wpisujesz stale "stałe" czyli dokładasz "tyle samo" do tego "co w aparacie" albo w wejściowym wywoływarki
U mnie jako wejściowy w wywoływarce ustawiony jest styl dokładny z wyostrzaniem 0, i nie wyostrzam w wywoływarce, zajmuję się tym dopiero po wywołaniu.
Całe wyostrzanie/dopasowanie robię jednak w Topaz Lab, znacznie większe możliwości i lepsze efekty.
Są oczywiście również inne "firmy" np. NIK
jp
Po wywołaniu RAW-a i wstępnym ostrzeniu w ACR/LR - maskowanie z Alt-em wg potrzeb, Ilość 25-70, Promień - 1, Szczegół 25-40.
Trzeba to korelować z Reducją szumu.
Dalsze ostrzenie w PS/PSE, maska wyostrzającą USM z nastawieniem Wartość 300; Promień 0,3; Próg 0.
Krycie w zależności od potrzeb od 40 do 80%
Inny prosty sposób końcowego ostrzenia, ale dość drastyczny i trzeba być ostrożnym w PS/PSE
- Filtr/Stylizacja - Płaskorzeźba
- Wartość od 0,3 do 5
- Intensywność - wg potrzeb od 50 do 100%
- Mieszanie - Ostre światło
- Krycie wg potrzeb.
Inne ostrzenie końcowe w PS - akcja Janusza Body albo w PSE akcja Ultra-Sharpen 7.0 Pro Roberta Barnetta.
Jeżeli używasz wywoływarki DxO Optics Pro, to tam też jest USM, ale nie można z tym przesadzić, bo nie ma regulacji krycia.
Wskazane 100/0,5/4, ale raczej mniej niż więcej.
Dzięki uprzejmości Kolegi jan pawlak, używałem TopazRemask, ale zastąpiła to wtyczka Moduł Wyodrębniający w PSE.
Za to Topaz Denoise jest znakomity i każde zdjęcie lekko odszumiam po wywoływaniu w ACR/LR czy DxO.
P.S. Ale i tak dopiero się uczę i mam nadzieję, że nie popełniłem błędów w powyższym "przepisie".
Trochę upraszczając, ale chodzi o zasadę.
W pliku RAW zapisane jest to co widzi "aparat" (obiektyw (rozdzielczość itd.), matryca, filtry i wstępna obróbka)
Gdy otwieramy ten plik w wywoływarce to wykonywanych jest kilka czynności aby wyglądał obraz na ekranie tak jak oglądaliśmy go przez wizjer. Uwzględniany jest również styl, tutaj dokładny z wyostrzeniem 0
Gdybyśmy ustawili styl w wywoływarce jako krajobraz który ma (miedzy innymi) filtr wyostrzający (4,2,2) to obraz na ekranie wyglądałby
i teraz wszystkie "nasze" dalsze wyostrzania dodawałyby się do już istniejących
jp
Wydawało mi się, że RAWy nie są wyostrzane (niezależnie od ustawienia stylu w puszcze), a tylko JPGi. Przy otwieraniu RAWa w CR mam ustawione wyostrzanie jedynie dla podglądu na ekranie, dlatego po otwarciu tak wywołanego w CR zdjęcia w PS jego wyostrzenie jest zerowe i zaczynam ostrzyć od zera - przynajmniej tak mi się wydaje.
Czyli :
- co innego widzisz na ekranie w wywoływarce a co innego jest w pliku i wyostrzając w wywoływarce robisz to "w ciemno" ?
- lub zmiany w wywoływarce nie mają sensu bo i tak w PS nie są uwzględniane ?
Prawdą jest natomiast, że zmiany w DPP przy zapisie pliku wynikowego w RAW nie są widoczne w LR/ACR.
By były widoczne w PS to trzeba albo transfer DPP -> PS albo zapis w DPP pliku wynikowego w tiff (jpg) i otwarcie go w PS
Te 3 zdjęcia powyżej to wydruki wprost z DPP 4
jp
PS
1. Nie chodzi (na ogół) o ustawienie stylu w puszce tylko o ustawienie stylu "wejściowego" w wywoływarce
2. W ACR jest możliwość ustawienia wyostrzania (dodatkowego) tylko na ekran ale ja nie używałem tego.
Otóż:
- nie wyostrzam w ogóle w wywoływarce (CR), a tylko i wyłącznie w Photoshopie (choć rozważam użycie w przyszłości wtyczki NIK lub Topaz do tego celu),
- pozostałe zmiany (wywołanie - wstępna obróbka) w wywoływarce oczywiście są uwzględniane i w PS otwieram już wywołane - wstępnie obrobione zdjęcie.