Odp: Kolorystyka - czy zdjęcie jest za żółte?
Jinks
Czyli to co wyczytałem na forum nikona napisane przez użytkownika Czornyj można traktować z przymrużeniem oka?
Cytat:
Cytat:
Autentyczna matryca IPS, dobrze ustawiona fabrycznie, o bardzo liniowej odpowiedzi. Niski punkt czerni, świetne kąty widzenia, fioletowienie niewielkie, niezły gamut. Zdecydowanie najlepszy wyświetlacz w laptopie, jaki w życiu widziałem. Z nowych laptopów nic nie może się z nim równać.
Kalibrator do IBM T60p? - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i Wasze opinie.
a ja polecam Ci program f.lux, nie dość, że oczy mniej męczysz, to jeszcze da się trochę poprawić temperaturę kolorów na monitorach z matrycą typu TN. Taki półśrodek, a pomaga :)
Nie śmiem podważać wiedzy i doświadczenia Czornyja, który jest guru w tym temacie ;) ...jednak kluczowe są w przytoczonym poście słowa - "Zdecydowanie najlepszy wyświetlacz w laptopie, jaki w życiu widziałem." Czornyjowi raczej chodziło o to, że ten monitor jest świetny jak na laptopa a nie ogólnie.
Ja ponad 2 lata temu kupiłem używane EIZO S1932 i to bardzo pomogło w uzyskaniu zgodności kolorystycznej monitor-odbitka. Kiedyś na pewno kupię jakiś lepszy monitor, ale już takie bardzo budżetowe rozwiązanie praktycznie rozwiązało mój problem. Wielu znajomych kupowało drogie laptopy z lepszymi matrycami żeby móc na tym obrabiać zdjęcia, ale mimo sporo większego nakładu pieniędzy takie rozwiązanie nie spełnia swojego zadania (nawet retina w nowych lapkach apple).
Jeśli ma być dobrze tylko EIZO lub NEC. Jest tu na forum dosyć obszerny wątek, w którym znajdziesz konkretne modele warte zainteresowania (w różnych pieniądzach). Tanki monitor możesz podpinać tylko do obróbki.
swishu
Do słabszych matryc program jest dobry. Moja matryca po instalacji tegoż programu robi się strasznie żółta.
jinks
Pytam dlatego by później nie żałować pieniędzy wydanych na monitor i kalibrator. :)
Jeszcze raz wszystkim dzięki za odpowiedzi.
P.S. Zabieram się za lekturę http://www.canon-board.info/pozostal...na-cene-39820/
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Najświeższa i najczęściej aktualizowana wersja jest tu: MVA.PL • Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Dzięki za link.
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
swishu
Do słabszych matryc program jest dobry. Moja matryca po instalacji tegoż programu robi się strasznie żółta.
tak, domyślnie jest bardzo żółta, ale wystarczy wejść w ustawienia 'change lighting' i zmienić temperaturę. U mnie sprawdza się na ok 5100-5300 K. Spróbuj ;)
Day/night - mam ustawione tak samo.
Wiadomo, fachowo to powinien być monitor z 12 bitową tablicą graf. do zaprogramowania ze sprzętowym kalibratorem i wtedy mamy prawdę w kolorach. f.lux to tylko czarowanie w wyświetlaniu, to miesza się z profilem barwnym, a ostatecznie jeszcze odbiór modyfikuje monitor :)
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
Wiadomo, fachowo to powinien być monitor z 12 bitową tablicą graf
A są takie? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
sprzętowym kalibratorem
A są programowe? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
Wiadomo, fachowo to powinien być monitor z 12 bitową tablicą graf
A są takie?
sorry, to tak z rozpędu. 10 bit :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
sprzętowym kalibratorem
A są programowe?
ale to już czepialstwo :P
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
ale to już czepialstwo :P
A wcale, że bo nie. :P
Szeroko w Internecie pokutuje już "sprzętowy kalibrator" i kalibracja z użyciem owego "sprzętowego kalibratora" czyli sprzętowa. Piszmy precyzyjnie bo "sprzęt" w postaci kalibratora nie ma kompletnie nic wspólnego ze sprzętową kalibracją. Kalibrator to kalibrator. Zawsze jest sprzętem. Z natury. Sprzętowa kalibracja to właściwość monitora a nie kalibratora.