Odp: wyciszenie odgłosu migawki
Ze swojej strony ma również kilka spostrzeżeń, zdecydowanie odgłos migawki straszy zwierzęta jak również ptaki. Wyciszenie body można realizować poprzez maty wygłuszające (stosowałem w 1dII) jak również na szybko owinięcie np. ręcznikiem frotte. Ale nie tylko migawka body płoszy ptaki i zwierzęta ale również praca stabilizacji obiektywu np. w 300/2.8 LIS (nie jest niestety bezgłośna).
To jest główny problem w miejscu i czasie gdzie słychać bicie własnego serca. Jeden strzał i wszystko ucieka. Mam nadzieję że 7D II będzie miał tryb cichej migawki.
Ja generalnie często staram się oswajać zwierzynę z migawką, to znaczy strzelić parę razy jeszcze kiedy jest daleko, plastikowa kaczka koło czatowni też chyba pomaga. Bardzo skuteczne okazały się odgłosy innych ptaków które robią z natury dużo hałasu i dźwięk migawki ginie gdzieś w ich szumie. Można sibie na telefon zakupić taką aplikację. Jednak 20m to i tak znaczny dystans. Ja ostatnio w weekend leżałem w błocie z biegusami, które dosłownie były przy mnie, jeden nawet był przytulony do mnie. Jednak sarny są chyba bardziej wyczulone na "strzelanie".
Pytanie - z czystej ciekawości:
w czym działanie "cichej migawki" różni się od normalnej pracy migawki? Skoro jest możliwość _włączenia_ trybu cichej migawki (w 70D), to dlaczego migawka nie może _na_stałe_ chodzić chicho, tylko włącza się w tym celu (a potem wyłącza, jak rozumiem) specjalny tryb?
Czy w trybie cichym coś działa inaczej? Szybciej siadają baterie? O co chodzi?
tłucze się głównie lustro, nie migawka
a może aparaty SLT typu a77? tam nie ma lustra więc najgłośniejsze klapanie jest wyeliminowane. Sama migawka już tak głośna nie jest.
Może dokleić jakieś lepsze podbitki do lustra przy matówce?