Odp: Zestaw dla początkującego przyroda, sport, makro za 6000-7000 zł
Cytat:
Wszystko też pewnie zależy od rodzaju sportu (bo chyba nie napisałeś, co dokładniej)
w większości kopana, oraz w miarę możliwości triathlon oraz kolarstwo, gdyby nie to że po głowie chodzi mi też koszykówka którą bardzo lubię a która jest w słabo oświetlonych halach nie myślałbym o 70-200 2.8L bo 4L na początek jako podstawa do rozwoju by wystarczyło, faktem jest że obecnie zaczynając od 4L finalnie i tak dojdę do 2.8L, tylko że w życiu nie miałem obiektywu zoom tej klasy w rękach i nie wiem czego się po nim spodziewać, o 4L czytałem różne opinie ale przeglądając zdjęcia tutaj czy na innych portalach przychodzi myśl czy rzeczywiście potrzebuję wydawać 2000zł więcej na 2.8L, zaznaczam że jestem amatorem i szukam sprzętu do rozwoju, pewnie nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie, dlatego nie pytam o to czy warto, tylko co jeżeli nie 2.8L ? zostanie nadwyżka 2000zł jak ją spożytkować ?
Cytat:
Ja do sportu polecam 7D, sam na nim pracuję. Z obiektywem C 70-200 2.8 L spisuje się rewelacyjnie. Duży plus to ilość klatek na sekundę
7D jest dla mnie za drogi, fakt do sportu i przyrody sprawdza się lepiej od 60D ale i kosztuje 2000zł więcej, wydatek ponad 4tyś zł na samo body przy moim budżecie 6-7 to za dużo, a przesiadka z 1100D na 60D i tak będzie korkiem w przód, zakładając że zaczynam od niskiego poziomu "złapania bakcyla połączonego z chęcią rozwoju" rok-dwa mam z głowy na naukę fotografowania za rok-dwa jeżeli coś z tego będzie wychodzić, będę wiedział czego mi brakuje zrobię krok w stronę lepszej puszki, w zależności czy będę potrzebował więcej klatek na sekundę czy lepszego obrazka
Cytat:
co do konwerterów to uważam że nie ma sensu się cackać 100 2.8 macro (sam mam) uważam, że jest dobrym wyborem
Przeglądałem oferty i ceny konwerterów i pierścieni pośrednich, zauważam że taki "zestaw" jest sporą częścią ceny używanego 100mm 2.8 Macro, jeżeli mam wybrać półśrodek za 1/3 ceny obiektywu to wolę dołożyć i kupić dedykowany obiektyw, nie wiem jak rozwiążę dylematy z zoomem ale jeżeli braknie to daruję sobie i początkiem 2014 kupię obiektyw dedykowany do macro,
Dziękuję za pomoc, aczkolwiek temat ciągle otwarty krótko mówiąc:
6-7 tyś, prawie 3 tyś na 60D, zostaje 4 tyś do rozdysponowania na obiektyw przyroda/sport, coraz bardziej zaczyna chodzić mi po głowie bardziej rozsądny pomysł, mianowicie kupić używane 70-200 4L + 100mm 2.8 Macro a resztę odłożyć na "lepsze czasy" kiedy nabiorę doświadczenia i sam będę w stanie odpowiedzieć na pytanie czego mi brakuje..
Pozdrawiam
Do sportu to proponuję takie coś skoro używane obiektywy wchodzą w grę:
1. 50D iso 1600 , (3200 dobrze obrobione do web się nadaje) + 70-200 2.8L
2. 7D + 70-40 f4 L , opcjonalnie rok przeboleć na tamronie 70-300 VC który jest dobry optycznie i szybki (w stosunku cena/jakość) by docelowo zakupić 70-200 f2.8L
Skok otrzymasz w korpusie, mikroregulacji (to ważne w reporterce by mieć ostre fotki :D ) , i afie.
do tego w zależności od funduszy 100 2.8 usm/L
Dziękuję za wszystkie rady, trochę spokojniej pomyślałem nad tym jak wydać swoje pieniądze oraz na co w najbliższym czasie będzie mnie stać, obecnie sprawa wygląda tak: poluję na 70-200 2.8L które jest obiektywem docelowym do moich zastosowań, 70-200 2.8L przez jakiś czas będzie współpracować z 40D które dostałem w "spadku" :lol:, reszta pieniędzy czeka ~do początku 2014 roku, nie śpieszę się z kupnem nowego body w nadziei że premiera eosa 70D przyniesie spadki cen 7D, ewentualnie jeżeli 70D będzie krokiem w przód a cena opadnie do ~4000 początkiem 2014 roku zakupię to body, na kupno 100mm macro mam czas do wiosny :)
Pozdrawiam