Odp: Czy opłaca mi się zmieniać sysytem?
sleepyhead a zrobisz tym nikonem lepsze zdjęcia? skupiłbym sie na rozbudowie tego co mam, a nie na tym, co mi mówi otoczenie bądź co otoczenie posiada... (czasem warto uskuteczniać - asertywność).
Cytat:
Zamieszczone przez
sleepyhead
Posiadam Canona 1100D, EF-S 18-55 IS II, EF-S 55-250 IS.
Już długo mnie to zastanawiało - zmiana Canona na Nikona. Nie wzięło się to wyłącznie z wpływów mojego otoczenia (prawie sami Nikoniści). Ostatnio zobaczyłem w sklepie że jest dużo Nikonów z matrycą 20Mpix za około 2000zł, gdy sprzęt Canona mający 18Mpix zaczyna się od 3 tys.
Dlatego chciałbym zmienić system. Czy w ogóle warto? Co sądzicie?
megapixele kompletnie nie mają znaczenia jeśli to ma być powodem zmiany to nie warto, cena systemu to cena korpusu i obiektywów jakie potrzebujesz dopiero to daje się porównać, ale przy tym stanie posiadania obiektywów można bez nadmiernego i drobiazgowego przemyśliwania bezproblemowo zmieniać system, skąd mamy wiedzieć dlaczego chciałbyś zmienić system, ja chciałbym zmienić - wiem dlaczego, ale pewnie nie zmienię :), ogólnie w pewnych aspektach warto, a w pewnych nie. co o tym sądzę - nic bo 1. nie widziałem zdjęć :), 2. skoro autor nie wie co chce to skąd ja mam wiedzieć czy on potrzebuje zmiany.
Cytat:
Zamieszczone przez
pathar
Jeśli chcesz drukować foty w bardzo dużych formatach, to mpixele pomagają, ale we wszystkich innych przypadkach nie warto brać aparatu z matrycą napakowaną pixelami. A już zwłaszcza gdy jest to matryca niepełnoklatkowa. Zdjęcia poza tym, że na wyższych czułościach mogą być bardziej zaszumione, to zajmują więcej miejsca na karcie pamięci i na dysku. Takie jest moje zdanie:)
Ok, dzięki wielkie! :D
Więc, zdecydowałem co innego - wymienię korpus :)
Planuję Eos'a 650D, ale prosiłbym was o małe wyjaśnienie. Czy to prawda że ma on jednostopniowy spust? Bo na versusio jest tak napisane O.o
Cytat:
Zamieszczone przez
sleepyhead
Planuję Eos'a 650D, ale prosiłbym was o małe wyjaśnienie. Czy to prawda że ma on jednostopniowy spust? Bo na versusio jest tak napisane O.o
Pytanie kontrolne: czy wiesz w ogóle o co to znaczy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Pytanie kontrolne: czy wiesz w ogóle o co to znaczy?
No, że nie da się nacisnąć się do połowy spustu. Nic po za tym, dlatego pytam :P
Cytat:
Zamieszczone przez
sleepyhead
No, że nie da się nacisnąć się do połowy spustu. Nic po za tym, dlatego pytam :P
Ale to wcale nie znaczy, że się nie da nacisnąć do połowy spustu.
To oznacza, że nie ma wyczuwalnego, wyraźnego przejścia pomiędzy stanem "naciśnięty do połowy" a "wciśnięty". Granica jest płynna, można by to nazwać "analogowa".
Taki spust jest przydatny przy fotografowaniu z dłuższymi czasami migawki (ułatwia stabilne utrzymanie korpusu, bez szarpnięcia).
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To oznacza, że nie ma wyczuwalnego, wyraźnego przejścia pomiędzy stanem "naciśnięty do połowy" a "wciśnięty".
Czyli uznałbyś to za wadę czy zaletę? Czy to zależy od przyzwyczajenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
sleepyhead
Czyli uznałbyś to za wadę czy zaletę? Czy to zależy od przyzwyczajenia?
Za cechę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To oznacza, że nie ma wyczuwalnego, wyraźnego przejścia pomiędzy stanem "naciśnięty do połowy" a "wciśnięty". Granica jest płynna, można by to nazwać "analogowa".
Taki spust jest przydatny przy fotografowaniu z dłuższymi czasami migawki (ułatwia stabilne utrzymanie korpusu, bez szarpnięcia).
O czym Ty, za przeproszeniem, piszesz? 650D ma normalny, dwustopniowy, doskonale wyczuwalny spust. Taki sam miałem w 350D, taki sam dotykałem w różnych Pentaksach i Nikonach, które macałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
O czym Ty, za przeproszeniem, piszesz? 650D ma normalny, dwustopniowy, doskonale wyczuwalny spust. Taki sam miałem w 350D, taki sam dotykałem w różnych Pentaksach i Nikonach, które macałem.
Tylko o tym, czym jest jednostopniowy spust. Nie weryfikuję informacji z "versusio" (cokolwiek to jest), bo nie mam takiej możliwości.