Temu, który używa jednego.
Edit
Ten, który ma dwa, myśli o trzech. Itd...
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Wersja do druku
Kiedyś na podobnym etapie wybrałem body serii XXXD i lepsze szkła, kosztem XXD i gorszych szkieł.
Czas pokazał że była to słuszna decyzja, praw fizyki sie nie oszuka, to dobra optyka odpowiada za lepsze zdjęcia, niż ergonomia i bajery body, a poza tym co to jest ergonomia - indywidualne podejście.
Wielokrotnie czytałem że dla kogoś lepsze jest duże body, lepiej leży w rękach, dla mnie (a rąk nie mam małych) lepsze jest body mniejsze i lżejsze.
Każdorazowa wymiana szkieł na lepsze skutkowała poprawą jakości zdjęć, przy wymianach body takiego efektu nie zauważałem.
Nie mówiąc że kiedy już mogłem sobie pozwolić kupiłem wreszcie świetne body, a szkła były jak znalazł.
Pozdrawiam i życzę podjęcia dającej satysfakcję decyzji :)
Smok
@up
Właśnie to (też) miałem na myśli. Znam wiele osób, które miały podobny dylemat (ja też oczywiście). Ostatecznie lepiej wychodzili ci, którzy w pierwszej kolejności stawiali ma szkło a później na puszkę.
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
To czyli do 3200zł max. 3500zł polecacie 60D na początek :)? a jak autofocus? celny i szybki?
60D kupisz a 1999zł z usa , u nas 2700 zł, Jak ma być to Twój pierwszy DLSR , to będziesz zadowolony. Canon odświeża matrycę dając wifi,dotyk i ciut wyższe iso, także czy wybierzesz 650D czy 60D różnicy nie robi, powinieneś sprawdzić w sklepie jak Ci się trzyma aparat i wybrać ten wygodniejszy. Jeśli interesujesz się używanym sprzętem stoją przed Tobą nowe możliwości.
Pierwsza lustrzanka, wcześniej kompakty. Szkła to nie problem, za ok. półtora roku kupuje jakieś jasne szkiełko, problemu nie ma :). A wytłumaczycie mi jak działa to koło nastaw, no nie wiem jak się to nazywa w 60D.
Dokładnie chodzi mi o to:
Czy zastępuje to drugie pokrętło?
W sensie? No na przykład na M to na górze ustawia czas a to które pokazałeś przesłonę ;) Albo jak odblokujesz tą funkcję, to na av/tv możesz nim zmieniać ekspozycje, czy zdjęcie ma być jaśniejsze czy ciemniejsze.
Aha, no to jutro kupuję 60D z 18-55mm, a już być może za rok (lipiec :P) jakiś tele. Jeszcze piszcie swoje uwagi, itp. Lecz dziękuje wszystkim za pomoc i za trafne odpowiedzi, które przekonał mnie do wybrania 60D :). Aha, czy on 60D będzie nadawał się do fotografowania siatkówki np. ze szkłem Canon EF 70-200mm f/4.0L USM?
Wszystko zależy czy będziesz używał funkcji VIDEO czyli czy filmujesz ?
Jak nie to możesz brać 50D w ciemno i nic lepszego nie kupisz w tej cenie ( bez video) . 60D to bardzo fajna, niedoceniana puszka ( Made in Japan) - jak Ci zależy na jakości zdjęć a nie szukasz body do tzw wbijania gwoździ ;-)
Tak, czasami - okazyjnie. Niestety problem jest taki, że jutro już muszę ją kupić (wyjazd - pojutrze). 50D nie znajdę w sklepach, jedynie na allegro, a na to już nie mam czasu.