Zgadza się daje wspaniały obrazek, mam to szkiełko od niedawna, wcześniej miałem 100 f/2,0 które też było niezłe.
Wersja do druku
Zgadza się daje wspaniały obrazek, mam to szkiełko od niedawna, wcześniej miałem 100 f/2,0 które też było niezłe.
Czyli wersja druga jest odrobinę ostrzejsza – teraz tylko pytanie jak duża jest drobna?
Tak duża ze w grę przy zakupie wchodzi tylko wersja druga, czy drobina jest tak mało znacząca ze można pomyśleć o wersji pierwszej?
Optycznie są identyczne, różnią się rzekomo szybszym AF w nowej wersji, ale mówiąc szczerze nie widziałem tej różnicy.
No właśnie, mam wrażenie że wszyscy myślimy podobnie choć inaczej się wyrażamy ;)
Swoją drogą ciekawe co takiego "specjalnego" jest w tym szkle że tyle kosztuje ? (inżynierem nie jestem i na projektowaniu optyki się nie znam - więc zastanawiam się jako laik). Jakie materiały czy procesy technologiczne w porównaniu z innymi "tanimi" stałkami są tak bajońsko drogie ?
Od innych stałek 85L różni się przede wszystkim wielkością soczewek. A co do ceny - biorąc pod uwagę, że świeżo kupiony obiektyw za 8 z kawałkiem tysięcy 3-6 miesięcy później możesz sprzedać za dwa tysiące mniej, to daje mniej więcej pojęcie o jego realnej wartości. Cena sklepowa nowej sztuki jest moim zdaniem przeszacowana.
lepiej wersję II - wersja pierwsza wyszła z produkcji z tego co pamiętam w 2005/6 ? roku i za całkiem niedługi czas
może być problem z dostępnością części zamiennych
nową sztukę kupisz za max 6500 zł jak poszukasz na allegro a używkę poniżej 6kzł
wg mnie ostry od 1.2, poniżej dwa przykłady na 1.2 :
http://img833.imageshack.us/img833/9994/mg5872.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/8137/mg58831200.jpg
Mam Ii-kę i tylko mogę się zgodzić z przedmówcami- ostrość ostrością (wyśmienita), ale tu chodzi też o to cudowne odcięcie tła, separację planów, bokeh, etc. No ale malkontent może się przyczepić do relatywnie wolnego AF (umówmy się, to nie szkło na streeta...;), lub tendencji do aberracji. Ten, kto chce tego szkła, potrzebuje- wie o tym. I już :)
No nie da się ukryć że przydałoby się systemowe szkło ze światłem 1.4 z szybkim AF (dopiero byłby dylematy 8-)) ale najpewniej będzie za jakiś czas następca 1.2 z poprawionym AF (ma być znacznie szybszy) w cenie....... samochodu ;).