Odp: 35mm F2, 40mm F2.8, 50mm F1.4, a może jeszcze co innego?
tak spytam
czy jak w 15 tematach użytkownik X pisze ze 40 jest ostra i jest zadowolony to kolega to czyta i ma mętlik w głowie, tak?
dopiero jak w kolegi wątku ten sam użytkownik po 16 napisze ze 40 jest ok to się w głowie kolegi rozjaśni?
ten kit w zupełności koledze starczy
Jestem przekonany - po tym jak w 15 tematach użytkownik X pisze, że 40 jest ostra i jest zadowolony - o tym, że obiektyw Canon 40mm F2.8 jest ostry. Nie czekam, aż w moim wątku ten sam użytkownik po 16 napisze, że 40 jest ok.
To, że ów, obiektyw jest zacny już czytałem, aczkolwiek chodzi mi o o to czy nada się w góry. Kolega polecił mi C 28mm F2.8 starszą wersję, gdybym spotkał na allegro to z chęcią bym kupił, ale niestety nie ma go i ciężko spotkać. Niestety góry to rzecz mi obca. Czterdziestka będzie satysfakcjonująca do portretów lub spotkań rodzinnych, lecz nie jestem pewien czy spełnia pozostałe 33,33% i czy nie było, by czegoś może nawet w nieco wyższej cenie (1200zł) co by lepiej się nadało. A więc co do tego, iż Canon 40mm F2.8 jest bardzo dobrym obiektywem nie mam wątpliwości. Po prostu chodzi mi o to czy rzeczywiście mógłbym mieć problem, z tym, iż nie należy do najszerszych. Ktoś tu już napisał, że jest za wąski i to mi trochę namieszało. ;) Co do kitu to nie mam z nim zbyt dobrych skojarzeń.
Pozdrawiam.
40 mm na cropie to strasznie wąsko IMHO. Wąski 70-200 już masz. W góry przyda się coś szerokiego rzędu 10-20. Do tego tele i masz komplet.
i dlatego pierwsza odpowiedz o kicie jest najlepsza, to jest dobre szkło
kup,podepnij ,zrób zdjęcia i zobacz które ogniskowe i kiedy były najczęściej używane
i wtedy dokonasz wyboru
bo X kupi 40,Y 10-22 , Z będzie zadowolony z kita a ja wole mieć je wszystkie
Zakres 18-35mm w kicie jest naprawdę ok, nie ma co narzekać, możesz popatrzeć za kitem STM (pewnie jeszcze drogi) AF ma fajniejszy i można tulipana założyć a nie tą atrapę osłony przeciwsłonecznej.
Dobra, przeanalizowałem sobie wszystko i mam dwie opcje. Pożyczam od znajomego najzwyklejszego w świecie kita 18-55 i go biorę na wyprawę, i po powrocie już będę wiedział, jakich ogniskowych potrzebuję gdy będę się wybierał w góry kolejny raz.
Druga opcja, kupuję Sigme 10-20 i w dalszej przyszłości (gdy już będę miał 70-200 2.8) zainwestuję w 50mm lub 40mm.