Jeśli chcesz coś dłuższego niż 24-105 to moim zdaniem 200f2.8L będzie dobrym uzupełnieniem, jest lżejsze i mniejsze od każdego 70-200 (nawet 70-200f4 bez IS). Poza tym to super szkło i moim zdaniem łatwo je opanować.
Wersja do druku
Jeśli chcesz coś dłuższego niż 24-105 to moim zdaniem 200f2.8L będzie dobrym uzupełnieniem, jest lżejsze i mniejsze od każdego 70-200 (nawet 70-200f4 bez IS). Poza tym to super szkło i moim zdaniem łatwo je opanować.
Szkło masz świetne. Więc nie panikuj, tylko się przyzwyczaj do jego wagi. Coś za coś.
Z 70-200/4 nie uzyskasz takiego obrazka, jak z 2.8.
Cięższym szkłem łatwiej jest zrobić nieporuszone zdjęcie, niż lekkim.
Staraj się jednak nie zchodzić poniżej 1/250s. Póki co - bo jeśli nabierzesz wprawy, to zejdziesz do 1/60s z ręki.
Może kiedyś kupisz sobie wersję IS, ale mając to szkło i robiąc cokolwiek komercyjnego, nie zmieniaj na ciemniejsze.
A ja się zastanawiam czego właściwie potrzebujesz. Masz 24-105, wspominasz ze Ci pasuje.... to czego Ci brakuje? Potrzebujesz dłuższych ogniskowych... dłuższych niż 105 na cropie do plenerow i zdjęć rodzinnych? O potrzebie jasniejszego szkła nie wspominasz....
Proponuje, zacznij o zdefiniowania czego Ci potrzeba.
Tamron AF 70-200 f/2.8 DI VC USD???
Tutaj bez apelacyjne 200 2.8 :) i będziesz zadowolony , tylko trzeba przywyknąć do stalek :) Wg mnie ma lepszy obrazek na 1DMII niż 70-200 2.8
Bezapelacyjnie? Chyba nie. Nie będzie zadowolona. Pewnie można wycisnąć z niego więcej, jak z zooma, ale weź pod uwagę, że byłby podpinany pod 7D. Robi się więc z tego ponad trzyseta. A to już przestaje być uniwersalne np. pod kątem ślubów, czy plenerów, o których mówi cicha.
robisz śluby i inne imprezy okolicznościowo rodzinne. Miałem 70-200/2.8 i wymieniłem na 135/2 właśnie ze względu na gabaryty i wagę.
Do 7D kup 85/1.8 w zupełności wystarczy na plenery kościół, 24-135 sprzedaj kup C28/1.8 a zooma wymień na 135mm
ehh te kobiece decyzje odnosnie sprzetu foto.. :lol:
sluby, plenery na crop + 24-105L
cool :mrgreen:
(ten obiektyw to tragedia do slubow nawet na FF)
może i tragedia ale łatwiej sie robi zoomem niż stałką na jednym korpusie :)
Zaczynacie byc Panowie złośliwi ? czy sie mylę ?