Odp: Pierwszy Aparat Lustrzanka
no tak, tak racja .. tylko że nie lubię kupować takich rzeczy w "ciemno" .. myślę też że przez 4 lata jeśli ktoś używał go to max 1 raz została wymieniona migawka .. ale napisałem maila z pytanie czy był serwisowany ten aparacik no i czy była wymiana migawki .
Dziękuje za dobrą rade. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gotek
Aparat został zakupiony ok. 4 lata temu nowy, nie używany w wersji Angielskiej. Przebieg ma około 2000 zdjęć, więc to bardzo mało. Tak jak napisałem na aukcji, sprzęt był używany mało, głównie na imprezach i spotkaniach rodzinnych
Wiesz... nie osądzam sprzedawcy, ale ten tekst przypomina litanię sprzedawcy aut używanych: samochodem jeździła starsza osoba, spokojnie, tylko po zakupy i do kościoła, w 90% autostradami ;-). Jakoś trudno mi uwierzyć w 4-letni aparat z takim przebiegiem. Ale zdarzają się cuda :-).
A co do samego modelu to również bym Ci radził trochę dozbierać do 40D, a może uda się znaleźć 50D. Samo szkŁo które gość proponuje jest dość szerokie, nie wiem czy Ci wystarczy. Dla Ciebie lepsze wydaje się tak do 55 mm.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mnocon
mnie troche zastanawia ten przebieg niby 2000 zdjec a 3 komplety bateri
To też fakt :-). Widzę niejasność: jeśli ktoś praktycznie nie robił zdjęć to po co dokupował dwie baterie? A jeśli kupił je od razu to znaczy że jednak te 2000 klapnięć między bajki można włożyć :-).
nie wydaje mi sie ze ktos kupil aparat za ok 2500-3000 i zrobil nim 2 tys zdjec, do tego odrazu dolozyl 2 aku, moj brat ma taka 500, i caly czas jeden aku bo w zupelnosci starcza do domowego uzytku, a jestem pewiem ze ma ok 20 tys zdjec z nie 2 tys ;)
No i teraz cholera nie wiem co mam zrobić, wydaje mi się dobra cena jak za taki aparacik , z takim przebiegiem, tak nie wiadomo teraz czy ten aparat ma rzeczywisty przebieg od nowości 2 tys. czy nie , teoretycznie można wywnioskować po ocenie body, jeśli będzie zużyte to będzie można wywnioskować że na pewno ma więcej niż 2 tys. migawka i na 100% była wymieniana , chyba tylko tak można będzie to określić jaki jest rzeczywisty "stan" tego aparatu
--- Kolejny post ---
Czy istnieje jakiś program który sprawdzi czy była wymieniana migawka ?
ML pokazuje przebieg 500D nawet z podziałem na zwykłe i LV. Zawsze można sprawdzić po zakupie bo przed to raczej nikt MLa nie zainstaluje.
Cytat:
Zamieszczone przez
mnocon
nie wydaje mi sie ze ktos kupil aparat za ok 2500-3000 i zrobil nim 2 tys zdjec, do tego odrazu dolozyl 2 aku, moj brat ma taka 500, i caly czas jeden aku bo w zupelnosci starcza do domowego uzytku, a jestem pewiem ze ma ok 20 tys zdjec z nie 2 tys ;)
Dokładnie.
Ja mam 450D, klepnięte ponad 50 tys przez 4 lata chyba i wszystko na jednym aku. Więc sprzęt może być dużo bardziej przechodzony. Choć, jak napisano wyzej - cuda się zdarzają!
no racja .. chyba jednak zrezygnuje na razie z kupna tego aparatu i odłożę na 50d. Chyba to będzie najlepsza decyzja ..
Ze zdjęć, ie wygląda na moco eksploatowany IMHO, ale wszyscy tu moga mieć rację ;)
Niektórzy lubia mieć kilka "bajerów" więcej, ale z drugiej strony trudno uwierzyć, że tylko 2000 zdjęć przez 4 lata zostało zrobione...
Ja bym nie uwierzył, ale to tylko moje zdanie.
Znasz nr seryjny aparatu?
Wiesz co , niestety nie znam, koledze który bardziej się zna ode mnie, też coś nie pasuje .. "po cholerę komuś 3 akumulatory jeśli robił zdjęcia tylko "rodzinnie" albo tez pytanie, po cholerę taki obiektyw komuś jeśli robił niby tylko zdjęcia w domu?" też podejrzane jest to, że przez 4 lata ktoś zrobił tylko 2tys. zdjęć, to wychodzi 500 zdjęć rocznie.. a nie oszukujmy się osobiście jeśli jestem na samych wakacjach to robię z 400 a jeśli bym miał lepszy aparacik to na pewno było by ich więcej ..
Proponuje 40d. Kupisz za mniejsze peniądze a bedziesz zadowolony z ISO, szybkości... niby poprzednik 50d a wg mnie jest lepszy.