Odp: Wybór kompaktu do plecaka
Właśnie, ostatnio bylem w pewnym sklepie i zaczepił mnie promotor (miał dyskretną smycz nikona) i zamiast olympusa d760 i canona 160, które mają "tak duży zoom w tej cenie" i nie mogą być dobre, próbował mi wcisnąć nikona, bo "ma przynajmniej 20mln pixeli" zamiast 16. Heh.
Znalazłem tego Fujika w dobrej nawet cenie, oprócz większej matrycy ma też tryby manualne, więc wydaje się ciekawą propozycją. Są jeszcze jakieś kompakty z większą matrycą w tej cenie?
Cytat:
Zamieszczone przez
DeMarcus
Są jeszcze jakieś kompakty z większą matrycą w tej cenie?
Nie sądzę, a nawet jestem pewien :) . Tyle, że i ten fujik jest prawie nigdzie niedostępny.
CZyli ten fuji byłby najlepszy (jeśli bym go dorwał)? Cały czas zastanawiam się nad tym s2980...jeśli by się nie udało, albo i nawet żeby miec jakiś wybór
Na kompaktach słabo się znam, ale już na sam wygląd S2980 zbyt mi przypomina mojego dawnego S5700, żebym mógł na niego patrzeć ze spokojem. :evil:
Jednak - co kto lubi :) . Czy F200EXR byłby najlepszy? Jeśli ma być nowy, z większą matrycą i w cenie do 500zł - tak, choćby z tego powodu, że nie ma alternatywy. Pozostaje pytanie: na czym fuji zaoszczędziło, że chce za ten aparat ok. 50% ceny od swych konkurentów? Ale w sumie nie ma co dumać. Wątpliwość zrodzi wątpliwość itd itd...
i tak wolałbym starsze konstrukcje, nawet nie obawiałbym się o awarię, jak to bywa w nowszych
a ten s2980 żadna rewelacja 1/2.3 ccd przy 14mp dobrze nie wróży i te f/3.1 - f/5.6, 8 s – 1/2000 s
już bym kupił używkę 5600 niż tego
A co powiecie o Canon Ixus 500HS? Też trochę droższy i ciemny na początku, ale nie ma już CCD
Takie techniczne pytanie, czy matryca CMOS 1/2.3" sprawi się lepiej niż większa matryca w stylu tej z 200EXR?
Znalazłem tego fuji f200exr, ale musiałbym brać go w ciemno z jakichś pozostałości z Głogowa, a wolałbym go jednak zobaczyć na żywo.
Co powiecie o Olympusie SH-21? Nikt o nim nie wspomniał, a również ma CMOS BSI, tyle że 1/2.3"
DeMarcus z mojej strony, zamiast tych wymienionych przez Ciebie,
ode mnie poleciłbym Ci Samsung WB750 lub używkę bezlusterkowca Samsung NX100 - za 6 - 7 stówek powinieneś wyrwać, mam i chwalę
coś do tych dzisiejszych fujików i olków jakoś nie mam zaufania
pozdrawiam
nx100 odpada, nie chcę żadnych systemów z wymienną optyką. Za to ten WB 750 wydaje się być interesujący. Miałeś z nim do czynienia?
W tym segmencie chyba wszystkie te aparaty prezentują się mniej więcej tak samo. Matce kupiłem chyba Fuji S550EXR. Akwarelka. I jak paczałem to nic lepszego nie da się znaleźć. Wziąłem to bo mam sentyment do Fuji. I był w sensownej cenie z kartą. :) Matka była zadowolona. Pyta się mnie po co targam tego grzmota. Do jej zdjęć wystarcza. :)
I fuji z ta metalową obudową gustownie wygląda. Solidnie wykonany kawałek sprzętu. Miło wziąć do ręki...
WB 750 ja poleciłem kumplom z pracy są zachwyceni, poczytaj opinie, zmieścisz się w cenie za nówkę, ale dobrze żebyś pomacał go
samsung robi ostatnio dobry sprzęt nie przekreślaj go
jak już pisałem fujika bym już nie kupił, chyba że x10 wzwyż, ale to inna półka
lub canon sx130 ale tylko po wgraniu chdk, żeby robił raw
innej alternatywy w tej cenie JA!!! nie widzę