odbitki 10x15?
Wersja do druku
odbitki 10x15?
Dobrze koledzy prawią.
Pytanie, czy to w ogóle Twoja pierwsza impreza do uwiecznienia, czy miałeś już z tym do czynienia. I drugie: na ile znasz możliwości sprzętu i potrafisz je wykorzystać. Bo AUTO zawsze da się ustawić, ale miodu z tego nie będzie. W kościele masz bardziej statycznie, więc to tele też może się przydać (jak msza jest w południe, a będzie dobra pogoda i słońce przez witraże będzie Ci puszczać promienie) :) Tam możesz zejść nieco z czasami, podbić wg potrzeb ISO i heja. A sala: jeśli impreza rozkręci się dość wcześnie (a jest maj, więc długo jest jasno), więc postaraj się wtedy zrobić trochę materiału, bo na czasie co najmniej 1/80 powinno wyjśc trochę fotek. A później lampa w sufit (jak nie jest drewniany), F1.8 (jak obiektyw ostrzy przy pełnym otwarciu) i kombinuj.
Zrobiony taki materiał na bank jest inny niż 5DMk3 z jasnymi szkłami, ale jak znasz sprzęt i masz nieco doświadczenia, to będzie lepszy od zwykłych kompaktów.
Powodzenia.
Przede wszystkim nie bój sie jak CI się będą ręce trzęsły to nic nie pomoże. Z moich doświadczeń jako amatora który kilka ślubów fotografował.
Spróbuj zobaczyć tą sale i kościół. W podobnych warunkach oświetleniowych spróbuj zrobić troche zdjęć, właściwie w domu powinieneś mieć podobnie. Lampę odbijaj od sufitu. Warto wtedy mieć też taką białą klapkę odbijającą światło jak np. w lampie 580EX ja w starej lampie miałem taką z kartki papieru. Jeśli chodzi o światło obiektywu to dużo zdjęć robiłem Sigmą 12-24 a ona ma max f 4,5-5,6 więc Twój obiektyw powinien dać rade. Z 50/1,8 jest możliwosć uzyskać kilak ładnych zdjęć. Dopełnienie lampą ja ustawiałem na -1/3EV Iso spróbuj 400-640 zobacz jak z szumami czasy możesz próbować nawet 1/60s ale to już ryzyko i nie przy dłuższych ogniskowych. Rób dużo zdjęć. Próbuj w tańcu łapać z dłuższymi czasami rzędu 1/30s a nawet dłuższymi. Może zrobisz coś fajnego. Bądź w centrum tego co sie dzieje, ale równocześnie staraj sie nie rzucać w oczy. Przysłoną ni poszalajesz bo raczej trzeba będzie trzymać sie przy max otworze. A z drugiej strony dobrze by było przymknąć lekko by ostrość poprawić, odwieczny problem przy takich sytuacjach.
Udanych zdjęć
Ja z takim sprzętem martwiłbym się o światło i szumy. Całe szczęscie w razie ciemności masz lampe i trzymaj ją przy sobie:) 50mm 1.8 moze Cie poratować:)
Przydałaby się druga puszka,aby na jedną zapiąć 18-200 i ustawić 18mm na f 3.5 natomiast na drugą 50 1.8 i przysłona 1.8-2.2.W kościele ustawiasz iso 1600 i na podanych wartościach wykonujesz fotki.Na puszce z 18mm ze względu na gorsze światło, asekuracyjnie dopinasz lampkę.W kościele lepiej nie błyskać ze względu na balans bieli,który w postprocesie łatwiej wyciągnąć.Na sali weselnej również iso 1600.Ogniskowe używasz według uznania.Dobrze jest się wspomagać lampą dla zamrożenia ruchu.Dla uzyskania ciekawych efektów jak wcześniej napisali koledzy ,można ustawić dłuższy czas ok 1/20,1/30s. i flasha na drugą kurtynę.Jeśli totalne zamrożenie ruchu, to na pierwszą kurtynę.Przysłon używasz takich jak w kościele czyli największych otworów. Kreatywności pod względem perspektyw szeroko nie wykażesz,ale technicznie powinno wyjść przyzwoicie.Pamiętaj o wykonywaniu zdjęć w formacie RAW, a już na pewno w kościele.Odszumianie w postprocesie, a nie w aparacie.Najlepiej w Noiseware,Neatimage lub PS CS5 lub CS6.
z tym stałym 1.8 to fajnie, chociaż na sali faktycznie zbyt ciasny będzie, w kościele to jeszcze pół biedy.
moze niech ktos zmieni tytul watku na "sprzet do slubow, edycja 5" ? :lol:
W takim razie trzeba by zmienić tytuły większości wątków, bo na tym forum większość tematów tak się kończy ;).