Dziękuję za odpowiedzi! Czyli na razie dwa głosy na korzyść YN i jeden za Canonem. Ktoś jeszcze dorzuci jakieś spostrzeżenia z użytkowania jednej lub drugiej lampy?
Wersja do druku
Dziękuję za odpowiedzi! Czyli na razie dwa głosy na korzyść YN i jeden za Canonem. Ktoś jeszcze dorzuci jakieś spostrzeżenia z użytkowania jednej lub drugiej lampy?
ja mam YN jako zapas do 580 canona, może nie używałam jakoś mega dużo, ale w porównaniu ceny to myślę, że naprawdę warto!
YN może i nie jest firmowa i trochę głośno zmienia ogniskową, za to ma więcej funkcji i większą moc, no i fotocelę. Ale to już poprzednicy powiedzieli. No i jest większa. 430ex nie ma wysuwanego ekranu odbijającego, YN ma.
Po 3 latach używania 580EX II zużył mi się palnik. Rzecz normalna. Wymiana na kolejny oryginał to 230zł i dalej można smalić ze 3 lata.
Co w przypadku YN? Lampa za ~900zł do kosza?
Nie znalazłem na to odpowiedzi więc kupiłem 430EX II z aktualnym cashbackiem choć YN kusiło. Jakby ktoś jednak miał doświadczenie z wymianą palnika YN to chętnie się dowiem.
Ktoś tu kiedyś pisał że palnik pasuje od Canona, ale to może plotki, bo jeszcze nikomu sie nie spalił ;)
Na twoim miejscu brałbym canon, nie ufam firmom typu Y....... :)
Moc z 430 ex ii w większości wypadków zupełnie wystarczy ;) Gdyby lampa miała szybszą serię ( jak w przypadku 600-rt ) nie zamieniałbym swojej na wspomnianą 600-tkę. A tak jeśli zdecydujesz się, zapraszam na PW
miałem podobny dylematy wybrałem nissina di866 mk II, jestem zadowolony
Wysyłane z mojego LG-E610 za pomocą Tapatalk 2
Z tanich lamp myślę, że całkiem fajny jest też Tumax: Lampa błyskowa TUMAX DSL983AFZ do Canon