500D ma już wyższe ISO niż 450D i nagrywa filmy w 720p. A jest to tylko następny po 450D model. Używam od kilku lat i nie narzekam. Stosunek jakości do ceny bardzo dobry. Oczywiście, że najlepiej byłoby wziąć 7D... ale niektórych ogranicza budżet :)
Wersja do druku
Nie posiadają żadnego z nich (60D i 7D) wybrałbym ten pierwszy i szkiełko.
Zmiana z beznadziejnego iso na trochę mniej beznadziejne IMO żadną sensowną zmianą nie jest. Co do filmowania nigdy nie korzystałem, ale ponoć również pod tym względem 500d jest kiepski - tutaj lepiej 550D.
mi moja spódniczka nie przeszkadza :D wręcz przeciwnie, lubię 60D bo dla mnie jest idealny.
ale AF to nie jest to co zachwyca w tym aparacie. nastawiając się na sport wzięłabym 7D.
550d i 600d byłyby ok, ale po co skoro 650d jest teraz w świetnej cenie i ma 9pkt krzyżowych :p do tego dotykowy uchylny ekranik i współpraca z obiektywami STM
Bierz 650d
mówiąc, że fajnie, by było, gdyby nie trzeba było dopłacać, miałem na myśli, że ... fajnie, by było gdyby nie trzeba było dużo dopłacać :D
ogólnie fotografuję sport 450D i nie ma tragedii, czasem jednak na hali, gdy nie ma super światła, to muszę używać iso 1600 i wtedy szumy już przeszkadzają
minimalne czasy, jakich używam to 1/640, ale preferuję jednak 1/800, czy 1/1000, dlatego ISO jest tak ważne
jeśli chodzi o szkła, to oczywiście zdaję sobie sprawę, że jasne stałki w przypadku sportów halowych to podstawa - póki co dysponuję 30mm f/1.4, 50mm f/1.8 i moim ulubionym 100mm f/2, ale tak jak pisałem - przy słabym świetle i bardzo krótkich czasach, ISO 1600, na którym nie byłoby widać szumów byłoby super
650D, czy 7D, to nie moja półka cenowa
czytałem test 500D, widziałem sample robione na iso 1600 i były naprawdę niezłe, a nawet 3200 na siłę można zaakceptować
i raczej pytanie dotyczyło, czy jest coś konkurencyjnego do 500D, ale mniej więcej w tej cenie, bo np. 7D pozostaje raczej w sferze marzeń
poszperałem na allegro i chyba nic poza 500D nie znajdę, ale wolałem się upewnić
To jaki masz budżet ?
na 550d nie starczy ? :p
ile masz kasy do wydania ??? osobiście uważam że kupowanie czegoś ponizej 600d nie ma sensu i lepiej zostać przy 450-tce...
Canon 500D to nie jest dobry wybór. Jeśli chcesz pozostać w klasie xxxD to najlepiej 600D, bo 650D jest za drogi a niewiele wnosi w stosunku do poprzednika.