Odp: szeroka stalka pod ff, jaka?
Jak ma byc mały to:
Voigtlander 20mm/3,5 color skopar sl-ii
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
szukam szukam i chyba nie ma małych, lekkich stałek pod FF z zakresu 14-20?... np. jakaś stałka 17/2.8, albo nawet f4?
Jest Tokina 17mm f/3.8, Zeiss 18mm i kilka innych które wymieniłem tutaj
ooo ta Tokina wygląda całkiem sympatycznie :) dzięki Bartas, ciekawe czy udałoby się znaleźć dobrą sztukę
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
elo, podepnę się..
szukam szukam i chyba nie ma małych, lekkich stałek pod FF z zakresu 14-20?... np. jakaś stałka 17/2.8, albo nawet f4?
Szykują mi się w tym roku generalne zmiany w sprzęcie. 5D -> 6D, T.70-300 -> T.28-300, Sigma 12-24 -> no właśnie co.. chciałem coś małego poręcznego ale chyba nie ma alternatywy? odkąd mam 40tkę zauważyłem, że odchodzę powoli od utlraszerokości, tylko od czasu do czasu korzystam, a jak sigmą robię na 24 to i tak zwykle potem cropuję. Aczkolwiek nie chciałbym zupełnie rezygnować z zakresu poniżej 28mm.
28-300 na 6D to sredni pomysl, szklo pod kropa jesli sie nie myle.
Mylisz się, właśnie pod FF :D
Cytat:
Zamieszczone przez
RomanS
Jak ma byc mały to:
Voigtlander 20mm/3,5 color skopar sl-ii
Niestety to jest dosyć słabe optycznie szkło - użwałem z D700 i ostro było dopiero od f/5.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
Niestety to jest dosyć słabe optycznie szkło - użwałem z D700 i ostro było dopiero od f/5.
Ten V. 20mm podałem jako przykład małego obiektywy dosyć szerokiego, i najlepiej go używać na f/8. Do pejzaży jak znalazł.