Odp: WIELKI DYLEMAT - 40D vs 600D
Dziękuję wszystkim za tak szybkie odpowiedzi!:)
jaś - wybrałam system Canona, właśnie ze względu na optykę (wspomniany wcześniej przeze mnie obiektyw 50mm 1.8, który w wersji Nikkora jest stosunkowo droższy). Po za tym od zaprzyjaźnionego fotografa zasłyszałam, iż udał się on do jednego z większych sprzedawców lustrzanek, a ten powiedział mu, że na jedną reklamacje Canona przypada dziesięć Nikona.
Fotografować nie planuje ptaków, robaków itp. - to nie moja bajka.
no i nie wiem:( ta magnezowa obudowa w 40d też jest plusem przy moim pechu, ale z drugiej strony - czy moje nadgarstki i szyja to wytrzymają?:p
Cytat:
Zamieszczone przez
hesitantly
no i nie wiem:( ta magnezowa obudowa w 40d też jest plusem przy moim pechu, ale z drugiej strony - czy moje nadgarstki i szyja to wytrzymają?:p
"O mój boże"... nie kontynuuj tej myśli bo pomyślę, że jesteś malkontentką ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
"O mój boże"... nie kontynuuj tej myśli bo pomyślę, że jesteś malkontentką
hahaa.ok - nie było tematu:)
racja - gwoździ korpusem wbijać nie bede;d
IMHO - brać 40D + 50mm 1,4 - wyjdzie w cenie body 600D.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
hesitantly
...
...
Tak naprawdę o tym, który z tych aparatów będzie lepszy decydują drobne niuanse. Drobne aczkolwiek mogą okazać się bardzo znaczące dla poszczególnych osób. Np. weźmy pierwszy z brzegu obrotowy wyświetlacz w 600D, dzięki któremu można precyzyjnie wykadrować scenę z poziomu gleby bez konieczności dokupywania wizjera kątowego, lub większą rozdzielczość matrycy która daje większe możliwości prostowania/cropowania. A z drugiej strony szybszy tryb seryjny, pewniejszy AF czy większe piksele na matrycy, które pozwolą używać nieco gorszej (ale zauważalnie tańszej) optyki bez drastycznego spadku jakości samej fotografii. Dylematy tego typu z każdym kolejnym rokiem i ukazywaniem się coraz to nowszych modeli będą coraz trudniejsze...niestety.
[QUOTE=hesitantly;1160010]Dziękuję wszystkim za tak szybkie odpowiedzi!:)
jaś - wybrałam system Canona, właśnie ze względu na optykę (wspomniany wcześniej przeze mnie obiektyw 50mm 1.8, który w wersji Nikkora jest stosunkowo droższy). Po za tym od zaprzyjaźnionego fotografa zasłyszałam, iż udał się on do jednego z większych sprzedawców lustrzanek, a ten powiedział mu, że na jedną reklamacje Canona przypada dziesięć Nikona.
no i nie wiem:( ta magnezowa obudowa w 40d też jest plusem przy moim pechu, ale z drugiej strony - czy moje nadgarstki i szyja to wytrzymają?:p[/QUOT
wybór systemu ze względu na 50 1.8 to jednak trochę nadinterpretacja, jeszcze bym może zrozumiał gdybyś kupowała 5D I z 50 1.8 a w planach 50 1.2, nie licz ceny 50 1.8 bo ona jest jakby to rzec mało znacząca - jeśli nie focisz ptaszków i robaczków to policz jasne 35/50/85 w obu systemach
nie deprecjonowałbym tak fotografujących ptaszki :) ciężka praca i sprzęt drogi jak diabli jeśli robisz to na wysokim poziomie, ani robaczków - takiego robala to dopiero trudno dobrze sfocić (również nie focę ani ptaszków ani robaczków).
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
nie deprecjonowałbym tak fotografujących ptaszki ciężka praca i sprzęt drogi jak diabli jeśli robisz to na wysokim poziomie, ani robaczków - takiego robala to dopiero trudno dobrze sfocić (również nie focę ani ptaszków ani robaczków).
absolutnie nie deprecjonuje tego rodzaju fotografii - sama się nią często zachwycam! Po prostu cierpliwości chyba mi brak do tego typu zdjęć:)
Jestem za 650d za Kolekcjonerem. Abstrahując od wojen na linii zwolenników xxd vs. zwolennicy xxxd 40d to jest jednak już stara konstrukcja - premiera 20.08.2007r.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Abstrahując od wojen na linii zwolenników xxd vs. zwolennicy xxxd 40d to jest jednak już stara konstrukcja - premiera 20.08.2007r.
I co z tego? Od tamtych czasów Canon w puszkach cropowych niczym rewolucyjnym nas nie uraczył. To nie Pentax czy Nikon...
Cytat:
Zamieszczone przez
hesitantly
hahaa.ok - nie było tematu:)
racja - gwoździ korpusem wbijać nie bede;d
Miałem (i mam) kilka aparatów i - jak dotąd - nie odczułem żadnych korzyści z "magnezowości" obudowy aparatu, o czym wspominasz. :p
Moja sugestia to 650D, lub w razie braku kasy trochę tańszy model 600D.
Miałem 600D, mam 650D i oba modele IMHO są godne polecenia, z tym że ten ostatni ma ekran dotykowy, bardzo przydatny "ficzer". :mrgreen:
Jedyny minus - to brak górnego wyświetlacza, ale ten mają tylko większe aparaty.
Dla kobiety z pewnością 650D będzie idealnym wyborem, a 40D, którego zakup rozważasz, jest większym, cięższym i zbyt przestarzałym technicznie modelem, aby warto go było jeszcze kupować.
Pozdrówka