Odp: Stałoogniskowe obiektywy M42 APS-C
Cytat:
Zamieszczone przez
gsfolium
Posiadając adapter M42--->Canon wyposażony w dandelion oraz odpowiedni obiektyw będę mógł z punktu technicznego wykonywać zdjęcia w trybie manualnym, tak?
W trybie manualnym (M) lub priorytecie przysłony (AV)
Wybierz fajne szkło, niekoniecznie najdroższe. Pod cropa świetny jest Yashinon-DX 50/1,7 , z FF niestety o lustro wadził, więc sprzedałam.
W poniższych linkach masz kilka zdjęć z tego szkła:
http://www.canon-board.info/pozostal...tml#post850831
http://www.canon-board.info/pozostal...tml#post856105
160zł za Jupitera 21M 200mm to drogo?
Cytat z aukcji:
"Optyka idealna, czysta, bez uszkodzeń. Powłoki MC idealne.
Mechanika sprawna
Przysłona, sprawna, nie zaoliwiona, działa w pełnym zakresie."
A co włąściwie chcesz focić szkłem 200mm?
To jest dobre pytanie, przy pomocy szkła 200mm chciałbym wykonywać zdjęcia np. ptaka na drzewie, kwiatka na łące, robaka na trawie, lecący samolot na niskim pułapie ("wysokość pokazowa"). Dobrze kombinuje czy raczej nie mam pojęcia o czym piszę? :roll:
Jak ustrzelisz tym obiektywem z puszką 1100D ptaka na drzewie, to szacun.
Tak poważnie to bardzo kiepski pomysł - takim manualem to można co najwyżej portrety robić lub martwą naturę a nie ptaki.
O lecących samolotach też raczej zapomnij.
Cytat:
Zamieszczone przez
gsfolium
To jest dobre pytanie, przy pomocy szkła 200mm chciałbym wykonywać zdjęcia np. ptaka na drzewie, kwiatka na łące, robaka na trawie, lecący samolot na niskim pułapie ("wysokość pokazowa"). Dobrze kombinuje czy raczej nie mam pojęcia o czym piszę? :roll:
potrenuj na szkle, które masz manualne ostrzenie, bo może się okazać że na razie to nie dla ciebie
Witam,
Do makro na początek poleciłbym np.:
- Helios 58/2 + pierścienie - do focenia kwiatków i niepłochliwych zwierzątek (odległość obiektu od soczewki kilka cm)
- Jupiter 135/3.5 + pierścienie - do focenia zwierzątek z większej odległości (10...30cm)
Do nieruchomych ptaszków czy kwiatków Jupiter 200 może być (optycznie jest niezły), ale jak dla mnie trochę za ciężki - wolałbym Takumara 200/4. Problemem jest ustawienie ostrości, bo przez wizjer to trzeba dużej wprawy... Ale jak obiekt nieruchomy, to zestaw na statyw i ustawiamy ostrość na LCD (powiększenie + LV). Niestety do ruchomych obiektów to ciężko będzie szybko ustawić ostrość i jeszcze zdążyć domknąć przysłonę, no ale przy pewnej wprawie...
Pamiętaj, że ostrość trzeba ustawiać ręcznie najlepiej przy w pełni otwartej przysłonie, a potem szybko domknąć do pożądanej wartości (dla makro to dość dużo trzeba domknąć) i pstryknąć fotkę zanim ostrość ucieknie... Pomocą może być dobry dandelion (bez BF/FF) z piknięciem przy "złapaniu" ostrości.
Pozdrawiam, Alex
Dlatego też się zastanawiam czy inwestować w M42 czy dozbierać pieniądze na któryś z przykładowych obiektywów:
* Canon 55-250mm IS II
* Tamron 70-300mm
Dzięki za porady, co do zabawy z MF nie mam z tym problemu tzn. nie przeszkadza mi to przy kicie, nie wiem w jakim stopniu miało by mi to odzwierciedlać pracę na M42 ponieważ nie miałem nigdy styczności z tym systemem. Muszę to wszystko przemyśleć.
Witam,
Radziłbym dozbierać i kupić np. Canon 55-250mm IS II + pierścienie makro (metalowe, z przeniesieniem automatyki).
Mam zarówno kilka obiektywów M42 (w tym te wymienione wcześniej przeze mnie) jak i C55-250 z pierścieniami - i na początek polecam C55-250 + pierścienie (Tamrona nie mam, więc tu się nie wypowiem co lepsze). Znacznie łatwiej (i wygodniej) robi się zdjęcia tym zestawem, niż manualnymi M42 (choć też się da). Sprawdziłem (podłączyłem do mojego body) i C55-250 dobrze współpracuje z pierścieniami - na 55mm wystarczy jeden a na 200mm zwykle potrzeba trzech pierścieni. Pamiętaj, że zabawa w manualne ostrzenie przy "normalnych" zdjęciach (np. ptaszków) to nie to samo, co manualne ostrzenie przy makro - w makro głębia ostrości (GO) jest bardzo mała (rzędu milimetrów), więc znacznie trudniej tu ustawić ręcznie ostrość...
Pozdrawiam, Alex
Cytat:
Zamieszczone przez
gsfolium
Sporo jest tych obiektywów dlatego liczyłem na to iż zostaną wskazane dokładne modele które są sprawdzone przez Was wielu, dobra nie ma sprawy, rozumiem denerwujące jest zakładanie "niepotrzebnych" tematów.
To nie zakładanie "niepotrzebnych" tematów jest denerwujące, a niesprecyzowane pytania :-).