re: sample M42 TOKINki; re: gwozdzt
Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN
Sample zrobione tak na szybko dzisiaj:
wrzosy w doniczce - Industar 50mm, f 16 trzy pierścienie złączone razem odległośc ok 2-3cm; w rzeczywistości te pączki wrzosów mają jakieś 2-3mm długości:
...
Jupiter 85mm f5,6 z jednym najmniejszym pierścieniem odległośc : jakieś 25-30cm
...
W zabawie z obiektywami M42 widzę dwie podstawowe trudności: trzeba mieć dobre oczy (ostrzenie manulane przez wizjer +matówkę w 350d nie należy do najłatwiejszych) oraz w zastosowaniu pierścieni pośrednich do makro należy pamiętać, że bardzo drastycznie maleje GO! Zatem potrzeba naprawdę dużo światła (tak aby móc przymknąć otwór przysłony) albo statyw staje się koniecznością.
No to odpowiadam:
Wrzosy ak dla mnie przerysowane! Ale to IMO.
Natomiast z okiem mnie powalilas - wgralem wlasnie swoje macra z akwarium ale jeszcze nie przegladalem wiec ... odpowiem pewnie jutro chyba, ze bedzie kicha! ... ale oko - dla mnie - bajka:!: :shock:
Co do M42 i tego co napisalas wyzej - dla mnie to dyskryminacja, przy moim astygmatyzmie bylaby to loteria. Dziekuje Ci bardzo, wiem ze kupie Raynoxa DC-250. A zaczynalem sie zastanawiac ale ... kiedys bez okularow nie poznalem swojej matki jak szla druga strona ulicy wiec ... by, by M42. :rolleyes:
Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Tomku, stajesz sie nudny z tymi przypominaniami albo ... sie posuwasz w wieku i nie pamietasz, ze pisales mi to juz chyba 100 razy. :grin: ... ale oczywiscie z kolezanka TOKINka dziekujemy Ci bardzo, niech Ci Bozia okiem wynagrodzi. :wink:
Pozdrawiam.
re: pseudo macro z Tamrona 70-300 LD
Zgodnie z obietnica: jest to jedno z dwoch zdjec, ktore (w stosunku do pozostalych) jest takie sobie. ;-)
Generalnie bieda ze swiatlem (pozdrawiam Tomku) + dodatkowo chyba nie bez wplywu mial fakt ogniskowej 300, dopiero pozniej probowalem jeszcze na +/- 200 ale nie starczylo czasu na testy - musze pokombinowac na jakiej ogniskowej wychodzi najjasniej.
Odleglosc fotografowania c.a. 1,5 m (statyw) - aparat umieszczony wzgledem obiektu fotografowanego w gorze i na prawo (kat okolo 45 stopni).
Załącznik 1025
EDIT: EXIF Tv 1/60, Av 5.6, ISO 400, Focal Length 300.0mm.
Komentarze krytyczne oczywiscie przyjmuje, byle konstruktywne - czyli z uzasadnieniem.
Pozdrawiam.