yyy tzn ten obiektyw błąd w linku
Prawdziwe makro - kultowy INDUSTAR - 61 L/3 L/Z (3102984044) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Wersja do druku
za moich czasów kultowy do makro to był industar 3,5/50 :D
na Twoim miejscu zaczął bym zabawę od mieszka i obiektywów, które masz (ja tak robiłem lat temu 40 ale wtedy obiektywy "makro" różniły się od innych przede wszystkim (a może tylko?) większym wysuwem ;) )
stwierdzisz, że obiektyw Cię ogranicza - wtedy dokupisz!
i pamiętaj, że przy pierścieniach (lub mieszku) o długości równej ogniskowej obiektywu, to światła mniej o 2 działki - i zaczynają się schody - szukamy kompromisu pomiędzy głębią ostrości (jest zdecydowanie mniejsza, niż przy "standardowych" fotkach!) i czasem, albo szukamy światła...
zdjęcie, które wstawiłeś, jak na makro ma niesamowitą głębię ostrości
w linku o stackingu, który podrzuciła Selena jest taki fajny animowany gif - obejrzyj - bo to moim zdaniem to...
ale to już chyba kolejna inwestycja (statyw, jakieś płytka posuwu - nie wiem, czy z ręki można takie coś zrobić)
oki doki rozumiem, zobacze jak te szkła sprawują się z mieszkiem... A co do zdjęcia przykładowego to wcale nie zależy mi na takiej głębi ostrości...
takie coś również w zupełności mnie satysfakcjonuje ;]
Piszesz o brakującym świetle, czy mam dokupić taką lampę ledową ?
Meike FC100 LAMPA pierścieniowa MAKRO CANON LED (3149722939) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Bo posiadam jeszcze wyzwalacze radiowe i 3 systemówki, może je uda się jakoś wykorzystać ? Bo jeżeli taki ring ledowy będzie lepszy no to go nabędę.
3 systemówki - żadna lampa pierścieniowa (mimo zdecydowanie większej mobilności) nie da chyba takiego pola manewru :D
co do zdjęcia - też ma chyba potężną GO
oko, włoski za nim, cała trąbka ostra - nie mogę wyjść z podziwu...
przy dużym makro GO jest naprawdę papierowa!
sprzętu masz aż nadto - działaj! :D
Ok... Mam mieszek 29cm. Dołożyłem do tego jeszcze pierścienie pośrednie by był jeszcze dłuższy.
Fociłęm jupiterem 37A no i nie jestem zadowolony :( chciałbym jeszcze bliżej czy ten industar dałby powiększenie 2:1 ?
o to fotka z jupitera:
http://akwilian.neteasy.pl/makro.jpg
Powiększenie obliczasz dzieląc wyciąg (czyli długość mieszka lub pierścieni) przez ogniskową.
Na przykład:
Pierścienie o długości 49 mm (taki standard dla M42) i obiektyw 50 mm dają powiększenie 0,98:1. Trochę do tych 49 mm można dodać, nastawiając obiektyw na minimalną odległość - dodatkowe około 10 mm wyciągu.
Ta zależność nie jest ścisła dla obiektywów z wewnętrznym ogniskowaniem, np canon 2,8/100 makro.
Przy ekstremalnych wyciągach może okazać się, że płaszczyzna ostrości wypada już za przednią soczewką ;).
jest tak, jak kolega Leon007 napisał, a więc helios 44m da nam z tym samym mieszkiem "powiększenie" ponad dwa razy większe (z industarem będzie bardzo podobnie!), niż jupiter 135mm...
jednocześnie niestety znacząco zmniejszy się odległość fotografowanego przedmiotu od przedniej soczewki! - to problem w przypadku płochliwych obiektów
ta podlinkowana fotka... to nie jest ok. 2:1?
a gdybym do jupitera podłączył konwerter x2 czy to by coś pomogło ? Bo faktycznie jak podpiąłem heliosa to fakt miałem większe powiększenie ale obiekt był mega blisko soczeski. I w ogóle helios strasznie mydlany.
Czy zaczynasz dopiero z makro, czy masz konkretną potrzebę takich powiększeń.
Jeśli to początek pasji dopiero, to radziłbym zacząć od skal nie większych niż 1:1 i powoli, w miarę zdobywania doświadczenia, zwiększać powiększenie.
Tak jak pisałem, przy dużych wyciągach obiekt jest bardzo blisko obiektywu, a może się zdarzyć, że płaszczyzna ostrości jest już wewnątrz - za soczewką. Do skal ekstremalnych (nawet 5:1) są specjalne obiektywy.