Powiedzcie mi moi mili jeszcze, czy Raynox250 do tej setki, pomoże uzyskać lepszy obraz z tą setką?
Wersja do druku
Powiedzcie mi moi mili jeszcze, czy Raynox250 do tej setki, pomoże uzyskać lepszy obraz z tą setką?
a ja tak nie typowo 24-105L + raynox DCR250 :D mozna wszystko ogarnąć :D
jak głównie makro i portrety a od czasu do czasu landszafty to weź 100 2.8L M; 100 2.8 to doskonały obrazek i świetne szkło - przy mniejszym budżecie można zrezygnować z literki L :)
@meg83, setka + raynox da lepszą jakość ? :> jestem amatorem jeżeli chodzi o znajomość sprzętu.
"Konwerter makro firmy Raynox posiada uniwersalne mocowanie typu snap-on na średnice od 52mm do 67mm"
http://allegro.pl/raynox-dcr-250-mak...160089633.html
24-105mm ma średnicę 77mm...
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
witam
nie wiem czy pytanie zadane w dobrym temacie,
planuje zakup lustrzanki, i chciałbym wejść w system canona. fociłem ostatnio 500d. w sklepie fotograficznym wyrazilem zainteresowanie canonem 60d. facet powiedział abym rozważył zakup innej marki gdyż canon kiepsko współpracuje z obiektywami Sigmy i Tamrona. zastanawiam się ile w tym jest prawdy wiec postanowiłem zapytać użytkowników, czy rzeczywiście Canon nie lubi się z Sigmą , bo akurat obiektyw tej marki miałem zamiar zakupić do body. dzięki za pomoc i wskazówki :)
Ciekawe od jakiej marki ma lepszą prowizję :mrgreen:
Miałam Tamrony 17-50 i 28-75 - działały bez zarzutu z kilkoma puszkami Canona.
Mam Sigmę i też działa świetnie, więc ... oddziel merytorykę od marketingu i sam zdecyduj.
I jeszcze jedno - Canon świetnie współpracuje z manualnymi szkłami, więc dla mnie osobiście to najlepszy wybór z możliwych.
Mam oba, ale porównywanie ich jest pozbawione sensu, bo to kompletnie różne szkła.
24-105 LIS to wszechstronny koń roboczy, dobry do wszystkiego, typowy zoom spacerowy na każdą okazję.
Sprawdzi się w prawie każdych warunkach.
100 LIS to wspaniałe szkło macro, również do portretu, uważane za jeden z najlepszych obiektywów w stajni Canona.
Na twoim miejscu na początek bym kupił 24-105 LIS.
Pozdrówka