Odp: Tamron 70-300 USD vs bez USD vs Canon 55-250
Ostatnio sprzedałem używany 70-300VC USD ciągle na gwarancji za 1000zł więc jak najbardziej mogę polecić polowanie na używki ;) Choć przyznam szczerze, że mało ludzi się go pozbywa... bo to świetne szkło :-) ja wolałem jednak zmienić na 85 f1.8 bo długie tele to jednak nie moja działka. Z mojej strony mogę polecić (ze względu na zainteresowania) tamrona 60mm f2. To jest obiektyw makro o odwzorowaniu 1:1 ale można nim robić świetne portrety (na cropie zbliżone do 85f1.8 na ff). Szczerze polecam! Za 1000zł używki również można dopaść jak się człowiek postara :-)
Chyba opłaci mi się poczekać i dozbierać na Tamrona z USD. A na razie może upoluję jakąś używaną tanią 50, 1.8 ;) Jakby ktoś coś słyszał o takiej to proszę o info.
Dziękuję wszystkim za porady ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
No z tego tematu na lotnictwo.net.pl to nie wyłaniał się pozytywny obraz, mogłeś chociaż ostatnią stronę zlinkować:D. Od siebie dodam, że obiektyw całkowicie wart tych pieniędzy i bardzo przyzwoity optycznie. Wytrzymał prawie 2 lata dość intensywnego katowania na lotniskach i poszedł dalej do ludzi. Z jedną uwagą - trzeba sprawdzić przy zakupie, czy egzemplarz nie jest z tych składanych po ciemku;), a na Allegro sporo takich mydełek chodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
marta_k
Chyba opłaci mi się poczekać i dozbierać na Tamrona z USD. A na razie może upoluję jakąś używaną tanią 50, 1.8 ;) Jakby ktoś coś słyszał o takiej to proszę o info.
Dziękuję wszystkim za porady ;)
Zdecydowanie z tych 3 TAMRON z USD.
A czy moglibyście mniej więcej poradzić co i jak sprawdzać przy zakupie?
Żeby w razie czego o niczym nie zapomnieć ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marta_k
A czy moglibyście mniej więcej poradzić co i jak sprawdzać przy zakupie?
Żeby w razie czego o niczym nie zapomnieć ;)
Zrobić 3 zdjęcia na 70mm, 135mm i 300mm na otwartej w pełni przysłonie i szybkim czasie naświetlania (1/400 i krócej). Dobry egzemplarz powinien być ostry na każdej z tych 3 ogniskowych. Oczywiście 300mm jest trochę gorsze ale ważne, żeby nie było wyraźnego mydła na jakiejkolwiek.
Jeżeli masz możliwość podpięcia szkiełek u siebie (skąd jesteś?) to najpierw sprawdź sobie Canona 55-250 IS, jest naprawdę tani, a potrafi wiele, polecam jako były posiadacz Tamrona 70-300 VC i 70-300 bez VC. Jeżeli jednak pieniądze nie mają znaczenia i stać Cię na 70-300 VC bierz to szkło :)
Absolutnie nie bierz starej wersji Tamrona. Powyżej 200 mm w zasadzie nieuzywalne. Bylo to najkrocej goszczace u mnie szklo.
Studiuje w Warszawie, więc generalnie tam miałabym najlepszą okazję sprawdzić obiektywy ;)
Polecacie i znacie jakiś dobry sklep lub komis gdzie można przyjść podpiąć się, porobić pare zdjęć i wybrać coś w dobrej cenie?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Absolutnie nie bierz starej wersji Tamrona. Powyżej 200 mm w zasadzie nieuzywalne. Bylo to najkrocej goszczace u mnie szklo.
Oczekiwałam z niecierpliwością właśnie takiego posta, który by mnie utwierdził że tamron bez usd to zły wybór ;) Dzięki ;)