Odp: Top Model- obróbka zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
.Irwusek
Próbowałeś?
Zamiast głupio prowokować to czytaj ze zrozumieniem, bo użyłem słowa 'podejrzewam'. Akurat w tej sprawie nie próbowałem i nie mówię, że nie warto próbować, bo mimo wszystko cień szansy zawsze istnieje. Jednak każdy kto jest choć trochę inteligenty wie, że na skrzynki mejlowe ogólnodostępne dla widzów wpływa mnóstwo wiadomości, a połowy z nich pewnie nikt nawet nie czyta, bo nie ma takiej fizycznej możliwości, nie mówiąc już o zdobywaniu aż tak zaawansowanych informacji o jakich tutaj mówimy.
Pod tym adresem znajdują się adresy skrzynek PR'owców TVN'u, którzy odpowiadają za poszczególne programy: Zespół Public Relations TVN - Kontakt - Biuro Prasowe TVN Jeśli w ogóle pisać, to myślę że najprędzej do tych ludzi. Nie zaszkodzi spróbować.
W odcinku gdzie była robiona ta sesja wymienione jest nazwisko fotografa - ja nie mogłem znaleźć na niego namiarów, ani nie wiem kto to jest (nie interesuję się tą dziedziną fotografii). A jeśli chodzi o dotarcie do retuszera - bądźmy poważni - nad tym programem pracuje mnóstwo osób, bez znajomości jest to raczej nie wykonalne, do kogo byś nie zadzwonił/napisał maila.
Cytat:
Zamieszczone przez
janrusek
Zamiast głupio prowokować to czytaj ze zrozumieniem, bo użyłem słowa 'podejrzewam'. Akurat w tej sprawie nie próbowałem i nie mówię, że nie warto próbować, bo mimo wszystko cień szansy zawsze istnieje. Jednak każdy kto jest choć trochę inteligenty wie, że na skrzynki mejlowe ogólnodostępne dla widzów wpływa mnóstwo wiadomości, a połowy z nich pewnie nikt nawet nie czyta, bo nie ma takiej fizycznej możliwości, nie mówiąc już o zdobywaniu aż tak zaawansowanych informacji o jakich tutaj mówimy.
wpis nie miał prowokować, wcięło emotikonke i wygląda teraz chamsko. Sorki ;)
Wiem że jest 01 Kwietnia, ale czy google wyłączyli? ;) 5 sekund trwa wyszukanie fotografa tych zdjęć oraz retouchera z którym często współpracuje. Wystarczy napisać do nich bezpośrednio. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
.Irwusek
wpis nie miał prowokować, wcięło emotikonke i wygląda teraz chamsko. Sorki ;)
W porządku ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Wiem że jest 01 Kwietnia, ale czy google wyłączyli? 5 sekund trwa wyszukanie fotografa tych zdjęć oraz retouchera z którym często współpracuje. Wystarczy napisać do nich bezpośrednio.
Z pewnością podzielą się długoletnim doświadczeniem i tysiącami godzin pracy w trzech prostych mejlach:mrgreen:
Skoro się już dogadaliście i wszystko sobie wyjaśniliście... możemy dalej kontynuować próbę rozszyfrowania sposobu obróbki tych zdjęć. Osobiście tez nie liczyłbym na jakieś info z TVN'u...;)
Przypuszczam, że wtyczką PSa by to szło zrobić. Color efex. Niestety nie ma mnie w chwili obecnej w domu więc nie mogę dokładnie sprawdzić czy jest identyczny filtr.
Wpiszcie sobie w linku do zdjęcia zamiast 640 i 360 np. 1920 i 1080 lub więcej, a na końcu quality 100. Teraz można analizować foteczki :D
przykład:
http://dcs-188-64-84-22.atmcdn.pl/sc...80&quality=100
Moim zdaniem zdjęcia zepsute. Zostawiłbym tylko klatkę ze Słodkiej Sesji. Góra wpada w żółć, środek w magentę, dół w niebieski/magentę. Dużo daje dobre, równomierne oświetlenie. Reszta to wyciąganie detali Clarity i pędzlowaniem D&B. Klatka udana.
Sesja w łazience chyba najgorzej wypada pod względem obróbki. Wygląda to jakby ktoś za grubą kreskę wciągnął przy PS'ie. Widać poświaty, nienaturalne światło i dziwne przejścia tonalne.
Są niedociągnięcia, jednak nie o samą fotkę chodzi tylko o to jak to zrobili. Kiedyś wpadł mi w rękę stary katalog H&M i tam też była taka tonacja, oni w TVN Ameryki nie odkryli. Bardziej chodzi. Bawiłem się trochę, straciłem trochę nerwów wyginając na różne sposoby krzywe i to nie jest to, nawet nie zbliżyłem się do tego efektu. Stosowanie takich zabiegów jak D&B to rzecz oczywista i nie o to mi chodzi, bo nie ma to nic do kolorystyki.
jest coś takiego w photoshopie, jak filtry fotograficzne, kolory selektywne - warstwy.
Poza tym, nie tylko od tego wymienionego "postprocesu" wyżej zależy wygląd takiego zdjęcia.