tak zrobię, dzięki:)
Wersja do druku
Przez jakiś czas używałem myszek bezprzewodowych (raczej tanich 50 - 60zł), teraz wróciłem na kabel i wcale nie żałuję. Najbardziej denerwowały mnie szybko rozładowujące się baterie (akumulatorki), ale może nowsze i droższe mnij zużywają energii.
Ja na codzien korzystam i moge smialo polecic Logitecha G700 - mozna sprawnie przelaczac sie pomiedzy roznymi czulosciami myszy oraz posiada chyba z 11 przyciskow pod ktore mozemy sobie przypisac dowolne klawisze lub ich kombinacje. :)
a jaka jest różnica pomiędzy bezprzewodową a radiową? której lepiej szukać?
Bezprzewodowe = radiowe :-)
Chyba na tym forum kilka lat temu polecano do obróbki myszkę bezprzewodową Logitech MX 620. Mam ją od chyba czterech - pieciu lat i złego słowa nie mogę powiedzieć. Kosztowała coś niewiele ponad 200 zł wtedy, ale warto było. Nie wiem jaki model zastąpił ją ale bardzo podobna z wyglądu jest M705. Bateria starcza na 6-7 miesięcy.
A ja nie polecam tzw bez firmówek wciągu roku padła jedna bezprzewodowa za 100 i druga na kablu za 20 ale wykorzystałem ją jako wężyk spustowy ;) . teraz mam logitech m175 prosty model ale wygodnie leży w reku, nie narzekam przy obróbce, a bateria która była w komplecie służy mi już 3 miesiące. I co najważniejsze wydaje się być bardzo solidną konstrukcją a za 40 zl kupiona w jednej z sieci agd rtv .
podstawowe pytanie - chodzi o laptopa czy blaszaka, czyli peceta stacjonarnego?
o mac'a nie pytam. ;)
wszystko zależy od konkretnego modelu i sposobu użycia.
są takie myszy, które wytrzymają bez wyłączania na komplecie baterii ponad trzy lata, a są takie, które nawet z wyłączaniem nie przeżyją dwóch dni. :roll:
wbrew pozorom rozdzielczość dpi nie jest taka ważna.
to jedno, a dwa - z tym budżetem, to faktycznie nie zaszalejesz.
zapytam inaczej:
ile wydałeś na sprzęt foto?
ile na komputer?
ile na monitor?
ile na oprogramowanie?
to dlaczego teraz chcesz tak mało przeznaczyć na coś, co w obróbce i współpracy z tym komputerem będzie najważniejsze i będziesz z tego korzystać zapewne dłużej, niż ze swojego aparatu czy komputera?
G700 jest świetna, ale przeżywa na baterii najwyżej dwa, może trzy dni, co niestety ją całkowicie dyskwalifikuje.
natomiast dodatkowe przyciski definiowane na myszce to świetna sprawa, choć mało kto z tego korzysta i mało kto to docenia - a wzrost wydajności przed kompem jest ogromny. od lat używam różnych myszy z wieloma przyciskami - kiedyś z politowaniem patrzyłem na kolegów grafików mac'owców męczących się z myszami z jednym przyciskiem, gdy moja MX610 miała ich 12 (dwanaście!). :D
ułatwiając życie koledze wątkotwórcy - na skróty i bez ściemniania - z myszy bezprzewodowych polecam Logitechy. nie patrzeć na myszy bluetooth. najlepiej wybrać interfejs unifying - pozwoli on podłączyć do jednego nadajnika i mysz, i klawiaturę. i patrzeć na żywotność baterii - po pierwsze baterie muszą być wymienne (najlepiej typu AA, R6, ew. AAA), po drugie muszą starczać IMHO na minimum miesiąc, żeby zabawa miała sens.
obecnie dość cenionym modelem jest Logitech M705 (unifying) - cena różna (uważać na refurby) (choć, jak ktoś chce tylko najniższą cenę, M705 nawet refurb, będzie lepsza, niż większość innych nowych). do tego dobrać jakąś klawiaturkę też unifying, i mamy ładny komplet. polecam Logitech K360. mała, ceną nie zabije, a układ odpowiada większości obecnych laptopów (nie trzeba się uczyć drugiego układu).
M705 wytrzymuje na komplecie baterii (2xAA) ponad dwa lata (moja ma 15 miesięcy i wskazuje poziom naładowania 60% - i nigdy nie jest wyłączana, choć ma wyłącznik) oraz posiada 8 przycisków - nie jest to dużo, ale da się z tym żyć. najtrudniej jest przyzwyczaić się do dwufunkcyjnej rolki "dalekiego zasięgu". ;)
zapyta ktoś - po co dodatkowe przyciski?
do przyspieszenia pracy. przypisujemy operacje takie jak:
- kopiuj Ctrl-C
- wklej Ctrl-V
- minimalizuj
- cofnij
- zamknij okno Ctrl-W
- wyskocz Esc
i już pracuje się szybciej. ale oczywiście dotyczy to tych, którzy potrafią (i chcą) pracować szybciej.
dodatkowo w Logitechu dla każdej aplikacji można przypisać inny zestaw klawiszy - przykładowo korzystając z DPP mam inny zestaw klawiszy dla szybkiego podglądu i selekcji zdjęć, inny do ogólnej selekcji i przypisywania ocen, a jeszcze inny dla edycji.
witaj w klubie. moja MX610 też przeżyła ponad 5 lat nieprzerwanej pracy - w sumie działa nadal, jedynie farba zaczęła z niej schodzić i przestało to ładnie wyglądać (farba - ta srebrna z górnej obudowy - nie logo Logitecha - logo zeszło po dwóch miesiącach, hehe). niestety, tej linii - poza MX620 - już nie kontynuowano. dlatego ja przesiadłem się na ciut mniejszą M705, ale ostatecznie jestem zadowolony. udało się przyzwyczaić. nawet do rolki. 8-)Cytat:
Zamieszczone przez RobertS