Helios jest dodatkowo dłuższy o te 6mm (56mm a nie 50). Próbowałem tej kombinacji na 1000D i nie polecam, złapać poprawną ostrość bardzo ciężko. Lepiej zrobisz jak dozbierasz do EF 50mm f1.8, za 300zł też można kupić jak człowiek cierpliwy ;)
Wersja do druku
Helios jest dodatkowo dłuższy o te 6mm (56mm a nie 50). Próbowałem tej kombinacji na 1000D i nie polecam, złapać poprawną ostrość bardzo ciężko. Lepiej zrobisz jak dozbierasz do EF 50mm f1.8, za 300zł też można kupić jak człowiek cierpliwy ;)
Ja też polecam tego Canona 50 F1.8 II. Zaczynając od 450D + 18-55KIT to jak zapiąłem ten obiektyw byłem pod wrazeniem. Wtedy fotografia zaczęła mi się podobać. Wiadomo, w miarę jedzenia apetyt rośnie... Zależy jeszcze, co znaczy dla Ciebie fotografia samochodów? Elementów, całych np na sprzedaż? Jak do sprzedaży, to się ciekawie pobawisz mając 2-4 metry na odsunięcie się od obiektu a i ciekawe ujęcia detali porobisz! I AutoFocus też Ci się na detal przyda, bo na małym ekraniku nie zawsze widać, czy ostarość jest tak jak chciałeś. Automat może pomóc. Powodzenia!
Tak głównie chodzi o fotografię samochodów. Czyli ten Canon 50 F1.8 II sprawdzi się do tego typu zastosowań na cropie ? Obejmę samochód i da radę uzyskać jako takie rozmycie drugiego planu :) ?
Tu masz ogłoszenie z giełdy http://www.canon-board.info/sprzedam...-1-8-ii-89607/
Mam tą 50, było to pierwsze szkło jakie kupiłem do kita i cały czas używam go do podobnych celów - czyli foto moto i niestety ale pod cropem jest ciasna. Trzeba mieć sporo miejsca ;) Jednak jeżeli ci to nie przeszkadza to szkło polecam. Mistrzem ostrości ono nie jest, wykonanie też takie średnie, ale za tą kasę stosunek ceny do tego co jesteśmy w stanie osiągnąć jest chyba nie do przebicia. Z początku plastik wypluwał u mnie całkiem ostre zdjęcia już na f/2.0 teraz poniżej 2.8 nie schodzę, chyba że mam dużo czasu to statyw, LV i ostrzenie na łapę. Moja 50 obecnie zastąpiona przez Sigme 30mm i ta ogniskowa jest dla mnie idealna. Samo szkło na 2.0 jest wyraźnie ostrzejsze od Canonowskiego plastiku pod 2.8, no ale skądś cena Simgy musi się brać. ;) 50 używam obecnie tylko i wyłącznie do detali, jednak bardzo lubię to szkło i gdybym był postawiony przed wyborem jakiejś stałki na początek to szedłbym jeszcze raz w to szkło
Co do Heliosów i tych innych obiektywów na M42 to przede wszystkim polecam kupić przejściówkę z potwierdzeniem. I tutaj też potwierdzam słowa, które padły wcześniej że ostrzyć pod xxxd jest bardzo trudno. Trzeba mieć anielską cierpliwość i robić po kilkanaście takich samych zdjęć ;) Jednak jak już się zrobi dobre zdjęcie to satysfakcja jest ogromna ;)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Udało mi się dorwać dzisiaj Heliosa 44M, który to leżał u znajomego ładnych parę lat nieużywany. Chcę kupić przejściówkę z potwierdzeniem ostrości i na razie pobawić się tym szkłem, później ewentualnie myśleć dalej :)
Czy Canon 50 F1.8 II będzie trochę szerzej łapał od tego Heliosa ?
Mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłem aparat bez żadnego obiektywu i póki co mam pożyczonego kita 18-55mm f/3.5-5.6. Czy w tej cenie, ewentualnie trochę dopłacając (używany kit około 100zł) dostanę jakiś lepszy obiektyw taki w miarę uniwersalny jak ten kit ? Czy nie ma co szukać tylko kupić takiego używanego kita na allegro ?
1. Canon 50/1,8 = ogniskowa 50mm, światło 1,8; Helios 58/2 = ogniskowa 58, światło 2,0 ->wniosek: Canon trochę szerszy (przy tej ogniskowej zauważalnie) i trochę jaśniejszy (przy tej jasności raczej niezauważalnie). Co oznacza różnica ogniskowych możesz sprawdzić na tym kicie robiąc fotkę tego samego przedmiotu na 55mm i drugą starając się ustawić 50mm - między Canonem a Heliosem będziesz mieć większą różnicę niż między tymi kadrami.
2. IMHO taniej niż używanego kit'a nie kupisz nic z autofocusem. Manualną stałkę w kiepskim stanie może tak.
Nie porównuj optycznie Heliosa 58/2 do Canona 50/1.8 Helios to dramat.
Moje kilku godzinne zabawy z heliosem potwierdzają Wasze opinie. Złapanie ostrości to ciężki temat. W dodatku to szkło troszkę jak by rozmydlało ostrość. Być może taki egzemplarz. Jurto testów ciąg dalszy przy lepszym świetle :)
Przykładowe zdjęcie robione przy jarzeniówce, gdzie jako tako udało mi się złapać ostrość w tym miejscu w którym chciałem. Przysłona maksymalnie otwarta, iso 200.
Mam podobnie na Pentaconie 50mm f/1.8 przy pełnej dziurze ( tak się chyba mówi nie? ), więc możliwe, że te obiektywy tak po prostu mają :) chętnie bym potwierdził słowa kolegów, że c50 będzie lepszy ale również mnie jeszcze na niego nie stać ale pewnie mają rację. Pewnie w Twoim przypadku lepiej by się sprawdziła jakaś "dwudziestka" ale to już inne pieniądze. Co Ci przeszkadza w kicie na 18mm?