Odp: czy warto uniwersalny zoom 18-200 ? na wycieczkę
Cytat:
Zamieszczone przez
Pirx
Będąc posiadaczem świetnego 15-85, na pewno nie zrobiłbym kroku w tył kupując 18-250.
Krokiem w tył byłaby zamiana a tego nie proponowałem :smile:
Zauważ, że pozbyłem sie 17-85 i 75-300, czyli szkieł na poziomie optycznym tej Sigmy. Zamieniłem je na 18-250 dlatego, że mi zbyt dużo okazji na fajną fotke uciekło bo akurat miałem nie to szkło na body (za króytkie albo za długie :twisted:)
Gdybym miał 15-85 to bym zostawił a sprzedał tylko 75-300.
jeśli robisz najczęściej w zakresie 20-40mm no to odpowiedź jest jasna - weź 15-85.
Cytat:
Zamieszczone przez
Olka i Jacek
Krokiem w tył byłaby zamiana a tego nie proponowałem :smile:
Zauważ, że pozbyłem sie 17-85 i 75-300, czyli szkieł na poziomie optycznym tej Sigmy. Zamieniłem je na 18-250 dlatego, że mi zbyt dużo okazji na fajną fotke uciekło bo akurat miałem nie to szkło na body (za króytkie albo za długie :twisted:)
Gdybym miał 15-85 to bym zostawił a sprzedał tylko 75-300.
Przepraszam, ale ja odnosiłem się do postu założyciela wątku i do niego kierowałem swoje rady. Dlatego nie rozumiem skąd Twoja (Wasza) uwaga do mojego postu.
Nawiasem mówiąc, zamiana dokonana przez Was była o tyle słuszna, że zamieniliście dwa słabe szkła na jedno - przeciętne. Ale w przypadku aptekarza zabranie 18-250 zamiast posiadanego 15-85 odbyłoby się pewnie ze szkodą dla jakości przywiezionych z wycieczki zdjęć.
Swoją drogą, naprawdę ubolewam nad poglądem :
Cytat:
Zamieniłem je na 18-250 dlatego, że mi zbyt dużo okazji na fajną fotke uciekło bo akurat miałem nie to szkło na body (za króytkie albo za długie :twisted:)
i dlatego najczęściej na cropa zakładam budżetowego C35/2 i dzięki temu nie muszę narzekać, że coś mi uciekło. Wystarczy podejść odpowiednio blisko.
Jako "stałkowicz" zawsze zabieram 28 i 50 mm. Zazwyczaj robię wszystko 50 bo nie chce mi się przekładać.
W Twoim wypadku wziąłbym tylko 15-85. Jeśli jest to wycieczka objazdowa to raz że liczy się mobilność a dwa ze w biegu nikomu nie chce się przepinać szkieł.
Sam na tego typu wycieczki i do studia planuje zakupić 24-105iS lub 24-70 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
bierz 10-20 i 70-200. masz czym robić szeroko oraz detal np. architektoniczny, krajobrazu itp. uniwersalny zestaw (jak dla mnie)
No pewnie. W zupełności wystarczy.
Ja tak zawsze konfiguruję zestaw: na cropie miałem C10-22 i C70-200/4L, teraz to co w stopce. I nie dlatego tylko, że muszę się spakować ale po prostu to zapewnia w miarę ciekawe ujęcia.
Chyba, że Ci zupełnie nie zależy na zdjęciach i chcesz upamiętniać towarzystwo - wtedy C15-85.